Een neuscorrectie, hoe werkt het?

04 maart 2021 | Neuscorrectie

Een neuscorrectie is het veranderen van de vorm van de neus door middel van een chirurgische ingreep. Een neuscorrectie is al jaren een van meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingrepen en wordt bijvoorbeeld bij de kliniek Boerhaave Medisch Centrum bijna dagelijks uitgevoerd. 

Deze ervaring is van groot belang omdat er verschillende technieken met verschillende complexiteiten zijn om een neuscorrectie uit te voeren. Hoe beter deze beheerst worden, des te specifieker de neuscorrectie uitgevoerd kan worden. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de complexiteit van de behandeling zal de arts de best toepasbare techniek bespreken. 

Er bestaan 2 technieken bij een neuscorrectie:

De open en gesloten techniek

De gesloten techniek, ook wel de inwendige benadering genoemd, wordt via een insnede binnen in het slijmvlies van de neus uitgevoerd. De arts maakt in dat geval een incisie aan de binnenzijde van de neus via de neusgaten. Hierdoor zal er geen zichtbaar litteken zijn.

De open techniek, ook wel de uitwendige benadering genoemd, wordt uitgevoerd via een insnede aan de onderkant de neus. De arts maakt dan een kleine incisie tussen de neusgaten. De open techniek geeft hierdoor een beter zicht op de onderliggende structuren van de neus.

Maar wanneer wordt welke techniek gebruikt?

Sommige chirurgen beheersen zowel de open als de gesloten techniek en zijn in staat te kiezen tussen deze technieken om het beste resultaat te bereiken. Wanneer welke techniek het beste toegepast kan worden is afhankelijk van de behandeling. Er wordt per individuele situatie gekeken naar welke techniek het best toepasbaar is. Bij een primaire rhinoplastiek (een neuscorrectie voor het eerst uitgevoerd wordt) wordt er, afhankelijk van de situatie, vaak gekozen voor de gesloten techniek. Het gewenste resultaat kan vaak veilig, snel en minder ingrijpend bereikt worden door middel van een gesloten neuscorrectie. Deze techniek heeft een aantal voordelen. Over het algemeen is het herstel korter, de behandeling is minder ingrijpend en leidt het tot een litteken dat niet zichtbaar is.

In het geval van een secundaire neuscorrectie (de patiënt heeft al eerder een neuscorrectie ondergaan) of een rhinoplastiek waarbij complexe technieken nodig zijn voor de correctie en/of wederopbouw van de neus wordt vaak de open techniek gebruikt. De open techniek is dan ook een ingewikkeldere operatietechniek met een vaak langere operatieduur. 

Elke neuscorrectie is een unieke operatie die een afspiegeling is van een consult waarbij uitgebreid wordt geluisterd naar de wensen van de patiënt. Het is geen operatie die zomaar herhaald kan worden bij een volgende patiënt. Beide technieken hebben dus hun voor- en nadelen die per patiënt afgewogen moeten worden. 

Een 3D animatie van de neus

Bij een neuscorrectie gaat het vaak om subtiele correcties. Hierdoor kan het soms lastig zijn om een goede inschatting te maken van de mogelijkheden. Daarom is het bij Boerhaave Medisch Centrum mogelijk om een 3D animatie van de neus te maken. Dit kan gemakkelijk thuis gedaan worden door elke foto’s in de 3D simulatie te laden. Voor meer informatie óf het maken van een 3D animatie kun je terecht Boerhaave Medisch Centrum. Zowel hun KNO-artsen, plastisch chirurgen als het medisch personeel hebben dan ook veel ervaring en kennis op dat gebied. Zij vertellen u graag meer tijdens een vrijblijvend en persoonlijk consult, 365 dagen per jaar. Meer weten? Lees hier alles over de neuscorrectie bij Kliniek Boerhaave.

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Boerhaave Medisch Centrum geschreven.

Bekijk deze kliniek