Een borstlift: zo zit dat

21 december 2023 | Borstlift

Slappe, hangende borsten? Een borstlift kan de oplossing zijn. Maar dan is het wel goed om te weten waar je aan toe bent. Hoe werkt het nou precies? We beantwoorden de 6 meest gestelde vragen over de borstlift voor je.

Eerst even terug, want wat is een borstlift precies? De naam zegt het eigenlijk al: de borsten worden gelift. Dit gebeurt door overtollige huid te verwijderen en de tepel omhoog te plaatsen. Deze behandeling werkt tegen hangende, verslapte borsten na bijvoorbeeld een zwangerschap, flink gewichtsverlies of dankzij ouderdom.

Doet een borstlift pijn?

Tijdens de operatie wordt je verdoofd, je krijgt een plaatselijke verdoving of gaat onder narcose. Van pijn merk je dan dus niets. Wel kan het zijn dat je borsten na de behandeling pijnlijk zijn, dit verschilt per persoon. Je kunt de specialist die je gaat behandelen vragen om pijnstillers. Door ervoor te zorgen dat je voldoende rust neemt, gaat de pijn na een paar dagen over. 

Heb je echt veel pijn of duurt het te lang voor het overgaat? Neem dan contact op met de kliniek waar je behandeld bent. 

Kan ik een borstlift en een borstvergroting laten doen?

Zeker! Omdat je met een borstlift niet veel volume toe kunt voegen aan de borsten, wordt de behandeling vaak in combinatie met een borstvergroting gedaan. Dit zorgt voor een optimaal resultaat: vollere borsten die niet meer hangen.

Hoe zit het met de littekens?

Iedere ingreep waarbij gesneden wordt, laat littekens achter. Ook een borstlift. De specialist zal ervoor zorgen dat deze zoveel mogelijk op onzichtbare plekken zitten, zoals in de borstplooi. Maar dit is lang niet altijd mogelijk. Vaak zijn er ook littekens rondom de tepels en soms nog in een streep omlaag. 

Maak je je zorgen om de littekens? Bespreek dit dan met de specialist tijdens het eerste consult. Je hoort dan precies op welke littekens je moet rekenen en wat je kunt doen om deze zoveel mogelijk te verminderen. 

Goed om te weten: littekens zijn in het begin vaak gezwollen en rood. Het duurt even, maar dit wordt echt minder. Vaak ziet het er een jaar na de behandeling al heel anders uit.

Hoe lang duurt het voor ik helemaal hersteld ben?

Dat is best lastig te zeggen, want dat verschilt echt per persoon. Na een paar dagen zijn de eerste ongemakken voorbij en kun je weer redelijk bewegen. Houd er wel rekening mee dat het wel zes weken kan duren voor je weer lichamelijk zwaar werk kunt doen. Of bijvoorbeeld kunt sporten.

Na die zes weken mag je eigenlijk alles doen, zolang het geen pijn doet. Volledig hersteld van je borstlift ben je na ongeveer twee tot drie maanden. 

Kan ik nog borstvoeding geven na een borstlift?

Ja, dat kan. Maar het kan wel zijn dat de borstlift invloed heeft op jouw melkproductie. Dit komt omdat er bij een borstlift melkklieren en -kanaaltjes verplaatst worden. Deze kunnen vervolgens minder goed functioneren. Een borstlift kun je daarom ook niet laten uitvoeren terwijl je nog borstvoeding geeft. 

Wil je in de toekomst borstvoeding geven en overweeg je een borstlift? Geef dit dan aan tijdens het eerste consult. De specialist bespreekt de verschillende mogelijkheden en risico’s met je. Of lees eerst meer over borstvoeding na een borstvergroting.

Is het resultaat van een borstlift permanent?

In principe wel, de weggehaalde huid groeit niet meer terug. Dit betekent echter niet dat je borsten nooit meer zullen gaan hangen. Door veroudering, zwaartekracht, veel gewichtsverlies of een zwangerschap kunnen je borsten opnieuw verslappen. Maar dit zal niet binnen een paar jaar gebeuren. En je kunt er eventueel voor kiezen om de behandeling nog eens te laten doen. 

Meer vragen beantwoord

Zo, hopelijk hebben we je iets op weg geholpen in je overweging om een borstlift te nemen. Heb je meer vragen? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is dan slim om een eerste consult in te plannen. Een specialist neemt dan uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden. 

Vind een kliniek voor een borstlift door onafhankelijke reviews en cijfers te vergelijken. En plan direct een consult in via de profielpagina van die kliniek. Succes!