De waarheid over de borstverkleining

09 januari 2023 | Borstverkleining , | Borstverkleining bij mannen

Overweeg je een borstverkleining? Dan is het goed om te weten wat je te wachten staat. In deze blog vertellen we je precies wat waar is en wat niet over de borstverkleining. Hoe zit het bijvoorbeeld met borstvoeding geven? En kunnen mannen een borstverkleining laten doen? Lees snel verder.

Over een borstvergroting hoor je van alles, maar een borstverkleining is een veel minder bekende behandeling. Waarom zou je? Grote borsten zijn toch de droom van iedere vrouw? Groot misschien, maar niet gigantisch. Wat mensen vaak vergeten is dat té grote borsten pijn kunnen doen aan je hele lichaam. De keuze voor een borstverkleining klinkt dan ineens niet zo gek meer. Enne, wist je dat ook mannen kunnen kiezen voor een verkleining van hun borsten? 

Ben jij zo iemand met té grote borsten en wil je er wat aan doen? Dan is deze blog voor jou. Lees snel verder en ontdek hoe het precies zit met veelgehoorde mythes en onwaarheden rondom de borstverkleining.

Een borstverkleining is zonde

Veelgehoord onder mensen die hem juist niet nodig hebben. Want daar zit natuurlijk de miscommunicatie. Een borstverkleining doe je in tegenstelling tot een borstvergroting vaak niet omdat je het mooier vindt, maar omdat je er last van hebt. Lichamelijke klachten als nek- en rugpijn komen vaak voor bij vrouwen met grote borsten. En zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen psychische klachten voorkomen. Denk dus niet te licht over het effect van té grote borsten. 

Een borstverkleining is alleen voor vrouwen

Nee, dat had je inmiddels wel gelezen. Een borstverkleining kan ook voor mannen een hele goede oplossing zijn. Zij hebben weliswaar vaak geen lichamelijke klachten, maar het kan psychisch wel een flinke last zijn om als man behoorlijke borsten te hebben. Borstvorming bij mannen is niks geks, maar soms is er sprake van zoveel vetweefsel dat een borstverkleining een goede optie is. Overigens is bij mannen een liposuctie vaak voldoende. Een specialist zal dit voor je bekijken tijdens het eerste consult.

Je krijgt nooit een vergoeding voor een borstverkleining

Je kunt een vergoeding van je zorgverzekering krijgen voor cosmetische behandelingen als deze als medisch noodzakelijk gezien worden. In het geval van een borstverkleining is deze medisch noodzakelijk als je last hebt van lichamelijke klachten in je rug, nek of schouders. Daarnaast moet je een BMI lager dan 30 hebben en aantonen dat fysiotherapie of andere behandelingen geen effect hebben gehad tegen de klachten.

Neem altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar als je denkt dat je in aanmerking komt voor een vergoeding voor je borstverkleining. Je hebt toestemming van je verzekeraar nodig vóór de operatie, anders krijg je geen vergoeding.

Borstvoeding geven na een borstverkleining kan niet

Hier is helaas niet direct een antwoord op te geven. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel weefsel er wordt weggehaald van je borsten en hoeveel melkklieren je hebt. Ook is het onzeker of de verbinding tot de tepel na de behandeling nog goed is. Het kan dus een verstandige keuze zijn om te wachten met een borstverkleining als je een kinderwens hebt en je baby wilt borstvoeden. Lees hier meer over borstvoeding na een borstverkleining.

Een borstverkleining kan pas vanaf 18 jaar

In principe wel. Net als bij andere plastische en cosmetische ingrepen is een leeftijd van 18 jaar de minimum. Dit heeft er onder meer mee te maken dat je lichaam daarvoor nog groeit en het effect van de behandeling teniet kan doen.

In het geval van de borstverkleining zijn er uitzonderingen. Je kunt een borstverkleining onder de 18 jaar laten uitvoeren als je dan al extreme lichamelijke klachten hebt. Dit kan alleen in het ziekenhuis en met een doorverwijzing. Neem contact op met je huisarts als je hier interesse in hebt.

Je kunt meerdere eerste consulten inplannen

Zeker! Sterker nog, je kunt bij zoveel klinieken als je wilt een eerste consult inplannen. Een borstverkleining is geen simpele operatie dus het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij degene die de behandeling uitvoert. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je een goede kliniek en ervaren specialist uitkiest. 

Zoek een kliniek voor een borstverkleining bij jou in de buurt en vergelijk onafhankelijke reviews. Zo krijg je een eerlijk oordeel van mensen die eerder de behandeling ondergingen.