Borstverkleining voor mannen: veelgestelde vragen beantwoord

15 mei 2023 | Borstverkleining

Het is een onderwerp waar weinig over gesproken wordt: de borstverkleining voor mannen. En daarom doen wij het juist wel. Want borstvorming voor mannen komt vaak voor en kan erg vervelend zijn. Lees verder en krijg antwoord op de veelgestelde vragen.

Schaamte, terughoudendheid en daardoor eenzaamheid. Borstvorming bij mannen kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen vanzelfsprekende activiteiten als zwemmen of sporten ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. En dat is zonde, want er is iets aan te doen: een borstverkleining, ook wel gynaecomastie genoemd.

Is een borstverkleining bij mannen anders dan bij vrouwen?

Ja, de operatie is in principe hetzelfde. Door middel van liposuctie of liposculptuur wordt het overtollige vet uit de borsten verwijderd. Eventueel kan er ook klierweefsel verwijderd worden, als dit nodig is. In dat geval wordt een incisie vlak onder de tepel gemaakt, zodat je er na het herstel niet veel meer van ziet. Is er ook sprake van overtollige huid? Dan moet de specialist meer wegsnijden. Het kan zijn dat de littekens dan zichtbaar blijven. Maak je je hier zorgen om? Vraag het dan na bij de specialist tijdens het eerste consult.

Wordt een borstverkleining voor mannen vergoed?

Niet altijd, je hebt namelijk een medische indicatie nodig om een vergoeding voor een borstverkleining te kunnen krijgen. De voorwaarden hiervoor verschillen per zorgverzekeraar. Je kunt dus het beste contact opnemen met jouw zorgverzekering om te vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Soms heb je hiervoor bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nodig. 

Blijkt de operatie medisch noodzakelijk? Dan krijg je hiervoor een vergoeding. Goed om te weten: eventuele hulpmiddelen bij het herstel betaal je wel zelf. Bijvoorbeeld een drukband die om de borst geplaatst wordt direct na de behandeling. 

Wanneer kom ik niet in aanmerking?

Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je lichamelijk niet in staat bent om de operatie te ondergaan. Maar ook omdat je overgewicht hebt. De specialist beoordeelt tijdens het eerste consult of het verstandig is om de operatie te ondergaan. Hij of zij kan bijvoorbeeld ook aangeven dat het belangrijk is om eerst wat gewicht te verliezen.

Is het resultaat van een borstverkleining blijvend?

Ja, het vet en klierweefsel dat is weggehaald komt in principe niet meer terug. Uiteraard is het wel afhankelijk van je gewicht. Kom je flink aan in gewicht? Dan kan het zijn dat het overtollige vet in de borsten weer terugkomt. 

Wat zijn de kosten van een borstverkleining?

Dat verschilt per kliniek en ligt ook aan jouw situatie, aan hoeveel vet en klierweefsel weggehaald moet worden. Over het algemeen ligt de prijs die je betaalt tussen de 2.500 en 3.500 euro. Vraag tijdens het eerste consult met de specialist wat precies de totaalprijs van de behandeling is. Zo weet je waar je aan toe bent. 

Een eerste consult plan je in door klinieken voor borstverkleining te vergelijken. Lees onafhankelijke reviews, bekijk voor- en nafoto’s en vraag gemakkelijk online een prijsopgave aan.