DE EERSTE VAN VELE, een borstvergroting...

04 december 2018 | Borstvergroting

DE EERSTE VAN VELE, een borstvergroting...

Cosmetische behandelingen: waar zal ik beginnen? De laatste paar maanden heb ik op een ‘Botoxje’ na, niks aan mezelf laten verfraaien, maar in de jaren ervoor genoeg. Als je me zou zien zou je, denk ik, niet meteen zeggen dat ik met regelmaat in de stoel lig bij één of andere arts. Gelukkig maar. Met de cosmetische ingrepen wil ik mezelf onderhouden, maar absoluut niet mijn uiterlijk of identiteit veranderen. Toch zijn het er best wat geweest, die ingrepen. Voor dit artikel maakte ik een lijstje en waarschijnlijk is mijn lijst een stuk langer dan die van jou. Hoe dat komt? Op de eerste plaats en dat is de meest voor de hand liggende reden, ik ben gewoon ijdel. Op de tweede plaats ben ik jong begonnen. Op de derde plaats heb ik in een aantal klinieken gewerkt en wie dicht bij het vuur zit… Op de vierde plaats, omdat het kan. Ik heb geen kinderen waar ik zorg voor draag en heb als freelancer geen werkgever waar ik aan moet verantwoorden dat ik een paar weken niet kan komen werken, omdat ik vet in mijn billen heb laten spuiten.

Van mijn ijdelheid heb ik mijn werk gemaakt. Ik ben niet de enige die ijdel is, er zijn nog veel meer mensen die die makke hebben. Of makke? Een niet te grote dosis ijdelheid zorgt er ook voor dat je aandacht besteedt aan je uiterlijk en hoe jij je aan de buitenwereld toont. Het is fijn om je beste zelf aan de wereld te tonen, zowel innerlijk als uiterlijk. Mocht je een cosmetische ingreep overwegen, is het dan niet fijn dat er iemand is die je precies kan vertellen hoe een behandeling voelt? Want laten we eerlijk zijn, een plastisch chirurg kan je met zijn beste intenties wel vertellen hoe een borstvergroting voelt, maar echt weten doet hij het natuurlijk niet. Ik wel en mijn ervaringen deel ik met anderen, met jou. Met liefde. Ik hoop namelijk dat ik met mijn ervaring kan bijdragen aan de juiste keuze voor een behandeling en arts en je kan behoeden voor ondeugdelijke behandelingen. Want ook daar heb ik jammerlijk genoeg ervaring mee.

In dit artikel zal ik zo’n ervaring met je delen. Ik ga het hebben over de eerste cosmetische behandeling op mijn lijstje en ook meteen de eerste cosmetische behandeling die ik ooit liet uitvoeren; een borstvergroting.

MIJN BORSTEN

Jaloers was ik op mijn vriendin. Ik was 12 en zij 13. Zij had borsten en ik niet. Ze liep natuurlijk een heel jaar op me voor, maar ik had al snel door dat een jaar speling ook niks uit ging maken. We waren tenslotte tegelijkertijd ongesteld geworden en qua verdere ontwikkeling was ik net zoveel vrouw als zij. Ik deed op geen ander vlak onder voor haar en we voelden ons beiden al heel volwassen. In de jaren die volgden, gingen we gelijk op, een eerste sigaret, de eerste zoen en uiteindelijk het eerste bijbaantje. Zij koos voor een baan in een kledingzaak, ik zocht het podium op. Niks maakt me gelukkiger dan een avondje dansen en daar voor betaald krijgen was het summum. Nadeel van een plek in de schijnwerpers is dat je naast applaus ook een lading kritiek over je heen krijgt. In het beste geval wat afkeurend geroep, in het slechtste geval stond je op het podium in een Achterhoekse feesttent en kreeg je een meter bier over je heen. Toch deed het me niet zo veel. Ik stond daar op het podium te genieten en ondanks dat ik geen prima ballerina was, bracht ik het er niet slecht van af.Tot die ene avond. Ik stond in een fluoriserend roze outfit op het podium toen een vrouw naar me toeliep. “Waar zijn je borsten?”, vroeg ze me. Au. Ik wist heus wel dat mijn borsten niet groot waren, maar deze ene opmerking van die onbekende vrouw zorgde ervoor dat ik de volgende dag op het internet zocht naar informatie over een borstvergroting. Het ontbreken van een volle buste werd ineens mijn grootste onzekerheid en ik danste niet meer alleen voor mijn plezier, maar ook om geld te verdienen voor de operatie.

DE BELOFTE

Met de belofte van een paar droomborsten ging ik na een enkel consult akkoord met het voorstel van de plastisch chirurg. Een voorstel kun je het eigenlijk niet noemen. Het consult duurde welgeteld 10 minuten en hij besloot welk model ik kreeg, welke grootte de implantaten moesten zijn en hoe die geplaatst zouden worden. Ik vervloek mezelf er om dat ik me niet beter heb voorbereid op dat consult. Ik was toen 19 en geloofde alles wat de beste man me vertelde. Nu weet ik wel beter. De informatie die toentertijd op het internet te vinden was, was summier. Had ik nu mijn eerste borstvergroting overwogen, had ik me kunnen beroepen op de vele reviews hier op Kliniek Ervaringen, ik had bij meerdere plastisch chirurgen een consult aangevraagd en had keuze gehad tussen meerdere merken en modellen implantaten. Toen dus niet.

GEDRAAIDE IMPLANTATEN

Tijdens mijn eerste operatie heeft de plastisch chirurg, die gelukkig met pensioen is, een te kleine pocket gemaakt. Dit is de ruimte die wordt vrijgemaakt voor het implantaat. Omdat ik weinig borst van nature had, meende de plastisch chirurg toen dat een druppelvormig implantaat mij het beste zou staan. Dat was misschien ook zo geweest als er genoeg ruimte vrij was gemaakt. Nu resulteerde dat in implantaten die een eigen leven gingen leiden. De ‘druppel’ van het implantaat manoeuvreerde zich naar de plek met de meeste ruimte met als resultaat dat mijn linkerborst ondersteboven zat en de rechter een kwartslag gedraaid was. Buiten dat ik evengoed blij was met het volume als ik aangekleed was, maakte de vreemde vorm van mijn borsten me onzekerder dan ik ooit met mijn eigen natuurlijke borsten ben geweest. De plastisch chirurg bleek niet alleen onkundig te zijn maar ook onwillig me te helpen. Mijn verzoeken aan hem en het ziekenhuis waar de operatie is uitgevoerd, om een hersteloperatie werden allemaal bot afgewezen. De zorgverzekeraar gaf ook niet thuis, want de borstvergroting was een niet medisch noodzakelijke ingreep en daaruit voortvloeiende complicaties, want zo mogen we het toch wel noemen, kwamen ook voor eigen rekening.

FANTASTISCHE BORSTEN

Terwijl ik dit artikel zit te schrijven bedenk ik me hoe ik dankbaar ik ben voor hoe mijn borsten nu zijn. Twee jaar geleden zijn mijn oude implantaten vervangen en de fouten van de eerste operatie gecorrigeerd. Ik heb een kundig plastisch chirurg getroffen (Wouter van der Pot) die mijn borsten precies zo heeft gemaakt als ik voor ogen had. Ik wilde bredere implantaten omdat je taille in verhouding dan smaller lijkt, ik wilde een zo natuurlijk mogelijk model en liefst ook nog zacht. Zo anders als het consult 16 jaar geleden, kwam ik in goed overleg met de plastisch chirurg tot een behandelplan. We kozen het juiste model implantaat en bepaalden samen het aantal cc. Zo kan het namelijk ook, sterker nog, zo hoort het! 

Mocht je een borstvergroting overwegen, laat je dan goed informeren. Bezoek meerdere plastisch chirurgen en kies de arts waarbij jij je op je gemak voelt. Vraag naar het beleid van de kliniek bij een complicatie en laat je vooral niet leiden door mooie verkooppraatjes. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik nu ben met mijn borsten, maar daar is wel wat aan vooraf gegaan. Die ellende wil ik jou graag besparen.

Sietske Atsma (35) heeft haar lichaam levend aan de wetenschap gedoneerd en schrijft daarover op haar website wiemooiwilzijn.nl.
Op KliniekErvaringen zal zij verslag doen van haar meest succesvolle en minst geslaagde ingrepen. Heb je een vraag voor Sietske? Stel je vraag via [email protected]

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Blooming Plastische Chirurgie geschreven.

Bekijk deze kliniek