De eerste keer in de zon na een facelift: waar let je op?

05 juli 2021 | Facelift

Een paar weken geleden heb je een facelift laten uitvoeren. Superblij ben je met het resultaat dus je wilt graag dat dit zo lang mogelijk zo blijft. Toch wil je ook wel weer de zon in. Is dat verstandig? En zo ja, waar moet je dan op letten? Dan vertellen we je in deze blog.

De zon is misschien goed voor je humeur, voor je huid is hij dat zeker niet. Zoveel is duidelijk. Beschadigingen en verbranding liggen op de loer, ook bij een eerste zomerzonnetje of die fijne laatste stralen in de herfst. 

Wordt jouw huid langdurig blootgesteld aan de zon? Dan komen de zonnestralen dieper in je huid terecht. Hierdoor wordt het collageen sneller afgebroken dan normaal. Collageen houdt je huid stevig en elastisch. Hoe minder je hebt, hoe meer rimpels je krijgt. 

Een facelift door de zon

Het kan dus best zijn dat de zon één van de oorzaken is waarom je überhaupt een facelift wilde. Dan is het goed dat je hier bent. Je hoeft de zon niet volledig af te zweren, maar het is wel belangrijk om wat maatregelen te nemen voor je jouw gloednieuwe gezicht blootstelt aan de zonnestralen.

Zes weken in de schaduw

De eerste zes weken tot wel drie maanden na je behandeling wordt het sowieso afgeraden om je huid bloot te stellen aan de zon. Omdat je huid in de zon warmer wordt en opzwelt, kan dit de genezing vertragen. Niet doen dus. Dat geldt ook voor de sauna en de zonnebank. Even links laten liggen, de eerste zes weken.

Koop een goede zonnebrand

Zit er verschil in zonnebrand? Jazeker! Qua beschermingsfactor - spf - bijvoorbeeld. Kies het liefst voor spf 50, ook in de winter. Misschien zie je de zon niet altijd, hij is er wel. Altijd een spf smeren voor je naar buiten gaat dus, ook als je van plan bent in de schaduw te blijven.

Daarnaast is het belangrijk om een zonnebrand te kiezen die beschermt tegen UVB- en UVA-straling. Vooral aan die laatste wordt je gezicht het hele jaar door blootgesteld. Je verbrandt er niet zo snel door, maar UVA-straling is wel de oorzaak van huidveroudering. Beschermen dus!

Smeer genoeg en regelmatig

Denk je met een kloddertje wel genoeg te hebben voor je gezicht? Dan smeer je helaas niet genoeg. Je hebt ongeveer een flinke theelepel nodig om je hele gezicht goed te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat je iedere twee uur opnieuw smeert. Zo weet je zeker dat de filters nog werken. 

Nazorg, herstel en resultaat van een facelift

Wil je meer weten over de nazorg van een facelift? Hier lees je alles over het herstellen van een facelift.