Botox: dit wil je weten

13 december 2021 | Botox

Botox, één van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Je hebt er geen operatie voor nodig en het effect is tijdelijk. Dat maakt het een laagdrempelige en dus toegankelijke ingreep. Maar dat betekent niet dat het niet verstandig is om je goed in te lezen voor je een afspraak bij de kliniek maakt.

...en daar helpen wij je een handje bij. In deze blog geven we antwoord op de vragen die ons het vaakst gesteld worden over een behandeling met botox. 

Wat is botox?

Botox is eigenlijk een merknaam. Net als bijvoorbeeld Azzalure, BoCouture en Dysport. Het zijn allemaal merken van botuline toxine, een giftig eiwit dat effect heeft op zenuwcellen. Leuk om te weten: in 1987 werd per toeval ontdekt dat botulinetoxine goed werkt tegen rimpels. Sindsdien wordt het gebruikt als cosmetische toepassing. 

Wat kost botox?

De kosten van botox verschillen per kliniek. En zijn afhankelijk van hoeveel er nodig is om het door jou gewenste resultaat te bereiken. Bij botox wordt dit berekend aan de hand van zones. Voor één zone betaal je gemiddeld rond de 140 euro. Tijdens een eerste consult bij de kliniek waar jij je laat behandelen, kun je precies vragen hoeveel zones in jouw geval nodig zijn. En wat dit in totaal gaat kosten.

Wat doet botox precies?

Kort gezegd verstoort het de signaaloverdracht tussen de zenuw en de spier. Dit betekent dat het een spierontspannende werking heeft, je kunt de spier die is behandeld met botox niet meer aanspannen. Zo verminderen rimpels op die plek. 

Wanneer begint botox te werken?

Direct, maar het duurt wel even voor je echt resultaat gaat zien. Dit gaat langzaam, maar gestaag. Na een week of twee zul je het optimale resultaat bereiken. 

Hoe lang werkt botox?

Het effect van botox is tijdelijk. Hoe tijdelijk? Dat verschilt per persoon. Je weet namelijk nooit precies van tevoren hoe je lichaam op het middel reageert. Meestal blijft het effect zo’n drie tot vier maanden echt goed zichtbaar. Daarna breekt je lichaam het middel langzaam af en vermindert het effect. Goed om te weten: het wordt afgeraden om eerder dan drie maanden na je laatste behandeling opnieuw botox te gebruiken.

Krijg je geen uitdrukkingsloos gezicht van botox?

Niet als het goed gebruikt wordt. Zolang maar een kleine hoeveelheid in de juiste spieren gespoten wordt, is er niets aan de hand. Het is daarom wel belangrijk dat je de behandeling laat uitvoeren door een specialist bij een cosmetische kliniek. 

Kun je dikkere lippen krijgen van botox?

Nee, je krijgt geen dikkere lippen door een botoxbehandeling. Botox wordt gebruikt om spieren te verslappen. Je kunt er dus wel de rimpeltjes rondom je lippen mee verminderen, maar je lippen worden er niet groter van. Ben je op zoek naar vollere lippen? Dan is een behandeling met fillers misschien iets voor jou.

Op welke plekken kun je botox gebruiken?

Botox wordt gebruikt op veel verschillende plekken. Cosmetisch bijvoorbeeld:

  • in je voorhoofd
  • tussen je ogen
  • rond je wenkbrauwen
  • naast je ogen
  • in je mondhoeken
  • in je kin
  • in je hals

Daarnaast wordt botox soms medisch gebruikt, zo wordt het bijvoorbeeld bijvoorbeeld in de nek gespoten tegen migraine of om spierspasmen te verminderen. Of in je kaaklijn, om tandenknarsen te verminderen.

Hoe gevaarlijk is botox?

Botox is niet gevaarlijk als het goed gebruikt wordt. Dus niet te veel, op de juiste plekken en met de juiste voorzorgsmaatregelen. Als je geen specialist bent, is het lastig om te weten waar je precies op moet letten. Daarom is het altijd slim om een goede, gespecialiseerde kliniek te benaderen voor jouw botoxbehandeling.

Je vindt hier gemakkelijk een kliniek voor botox. Lees onafhankelijk reviews van mensen die voor jou een behandeling ondergingen. Klinkt het allemaal positief? Dan maak je gelijk een afspraak. Wel zo makkelijk