Arts, chirurg, schoonheidsspecialist: het verschil

02 augustus 2021 | Botox , | Fillers

Een arts, chirurg of misschien wel de schoonheidsspecialist; door wie laat jij je behandelen? De keuze is reuze, maar niet iedere keuze is de juiste. Ook bij een cosmetische ingreep die misschien klein lijkt, is het belangrijk om de goede specialist te kiezen. Wat het verschil tussen die verschillende specialisten is, lees je hier.

Cosmetische behandelingen zijn populair. Er is vooral steeds meer vraag naar een behandeling met botox en fillers. Daarom worden deze behandelingen op steeds meer plekken aangeboden. Maar niet iedereen mag zomaar elke behandeling uitvoeren, daar is de juiste opleiding en ervaring voor nodig. Daarom zijn hier wettelijke regels voor opgesteld. In dit artikel lees je wie wat mag doen.

De schoonheidsspecialist

Een schoonheidsspecialist valt niet onder de beroepen die cosmetische ingrepen mogen uitvoeren. Ze mogen bijvoorbeeld niet snijden of injecteren, omdat ze daar niet de juiste opleiding voor hebben gevolgd. Je kunt wel bij een schoonheidsspecialist terecht voor bijvoorbeeld laserbehandelingen.

De arts

Een arts is iemand die de opleiding geneeskunde heeft afgerond. Hij of zij is wel bevoegd om bijvoorbeeld te snijden en injecteren. Wettelijk gezien mag een arts dus een cosmetische behandelingen uitvoeren. Dit betekent overigens niet dat de arts altijd de juiste specialisatie heeft gevolgd. Ook dit is dus goed om te checken voor je een behandeling boekt. 

De chirurg

Een chirurg is een medisch specialist. Hij of zij heeft ook de opleiding geneeskunde afgerond en is dus ook arts, maar is zich daarna gaan specialiseren. Bijvoorbeeld in plastische chirurgie. Een plastisch chirurg is in principe bevoegd om iedere cosmetische behandeling uit te voeren, van botox tot ooglidcorrecties, borstvergrotingen en liposucties. 

Let er wel op bij het inplannen van je consult dat de chirurg die je kiest ook ervaring heeft in de behandeling die je nodig hebt. Kun je dit nergens vinden? Vraag het dan tijdens de eerste intake.

Het BIG-register

In het BIG-register zie je precies welke bevoegdheden de specialist heeft die jij op het oog hebt voor je behandeling. Het is dus slim om daar van tevoren even naar te kijken. Daarnaast kun je de onafhankelijke reviews per specialist en kliniek bekijken. Zo weet je wat anderen vonden van dezelfde behandeling. Wel zo prettig.