6 veelgestelde vragen over fillers

17 mei 2021 | Fillers

Fillers zijn goed voor een strakke kaaklijn, vollere lippen of om rimpels mee te verminderen. Het is een populaire behandeling tegenwoordig, waar we veel vragen over krijgen. Daarom beantwoorden we in deze blog de 6 meest gestelde vragen over fillers.

Laten we beginnen met een korte uitleg, want wat zijn fillers eigenlijk? Een filler bestaat uit hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof die de huid strakker maakt. In principe heb je hiervan genoeg, maar vanaf je 25e wordt het gehalte hyaluronzuur in je huid steeds minder. Het resultaat? Een verslapte huid, bijvoorbeeld. 

Wat kosten fillers? 

Dat verschilt per kliniek, gemiddeld betaal je 390 euro per milliliter. Wil je een flinke make-over en laat je een groot gebied behandelen? Dan kan dat maar zo 3.000 euro kosten. Laat je van tevoren dus goed inlichten over de prijs.

Hoeveel milliliter heb ik nodig?

Dat is niet te zeggen. Hoeveel milliliter je nodig hebt, is namelijk helemaal afhankelijk van wat je wilt laten doen. Om je lippen op te vullen is 1 tot 2 milliliter voldoende. Ga je voor de liquid facelift? Dan is vaak minstens 4 milliliter nodig. Je kunt deze vraag het beste aan de specialist stellen tijdens het eerste consult.  

Kan ik fillers met eigen vet laten plaatsen?

Dat kan! In dat geval krijg je een lipofilling behandeling. Er wordt vet uit bijvoorbeeld je buik of benen gehaald. Dit wordt vervolgens geïnjecteerd op de plek die je wilt laten opvullen. Deze behandeling is wat ingewikkelder dan een reguliere fillerbehandeling, laat je dus goed adviseren door een specialist.  

Is het niet gevaarlijk?

Nee, fillers zijn niet gevaarlijk. Omdat een filler bestaat uit een lichaamseigen stof, breekt je lichaam het vanzelf af. Daarom is het resultaat van een behandeling ook niet blijvend, maar zul je de behandeling moeten herhalen om effect te blijven zien. 

Wanneer zie ik resultaat?

Na de behandeling zie je direct resultaat, maar kan de behandelde huid nog wel wat rood en opgezwollen zijn. Ook blauwe plekken zijn niet gek. Na een paar dagen is dit weggetrokken en kun je genieten van een gladdere huid of vollere lippen. Goed om te weten: na een maand of zes trekt het resultaat langzaam weer weg. Dit komt omdat je lichaam de ingespoten hyaluronzuur zelf afbreekt. 

Wie mag fillers injecteren?

In principe is iedere basisarts in Nederland wettelijk bevoegd om fillers te plaatsen. Dit betekent echter niet dat iedere basisarts dit ook kan. Voor het uitvoeren van cosmetische ingrepen als deze, heb je een specialistische opleiding nodig. Daarom is de titel ‘cosmetisch arts’ tegenwoordig ook een beschermde titel. Je kunt dus het beste een specialist zoeken met die titel. Daarnaast is het slim om onafhankelijke reviews te lezen voor je een behandeling inplant.