Filler complicaties voorkomen met DNA-test

08 december 2022 | Fillers

Het doel van fillers is om 'mooier' te worden, maar bij een klein percentage mensen levert een fillerbehandeling ernstige pijnklachten, constante jeuk, zwellingen en algemeen ongemak op. De fillers worden dan door het lichaam afgestoten, wat mogelijk levenslang klachten kan veroorzaken.

Bekende en vaak voorkomende complicaties bij een fillerbehandeling zijn blauwe plekken, zwelling en tijdelijke gevoeligheid van het behandelde gebied. Minder vaak komen een infectie of een vasculaire complicatie (het verstoppen van een bloedvat) voor. 

Waar niet over gesproken wordt zijn de klachten die kunnen ontstaan als er een recatie van het immuunsysteem optreedt na een fillerbehandeling. En die klachten zijn erg vervelend omdat ze vaak niet herkend worden en (levens)lang aanhouden. De klachten kunnen soms pas jaren na de daadwerkelijke behandeling optreden. Daardoor wordt de link tussen de klachten en de fillerbehandeling vaak niet gelegd.

Fillers steeds populairder

In Nederland laten steeds meer mensen zich behandelen met fillers. Onderzoek van Tom Decates laat zien dat ongeveer 1 op de 41 vrouwen zich laat behandelen met fillers. Verder blijkt dat fillerbehandelingen steeds populairder worden, ook onder jongvolwassenen

Bij de meeste mensen hebben de uitgevoerde fillerbehandelingen de gewenste uitkomst. Dat geldt meestal niet voor de 1 tot 2% van de totale Europese bevolking die een combinatie van twee specifieke genen in hun DNA dragen. Dat lijkt een laag percentage, maar zet dat tegenover het stijgende aantal mensen dat een fillerbehandeling ondergaat en dan heb je het toch al snel over ongeveer 2000 mensen per jaar die na een fillerbehandeling achterblijven met, vaak onbegrepen, ernstige soms levenslange klachten.

DNA test om mogelijke complicaties te voorkomen

Uit het wetenschappelijk onderzoek, dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de Bsure DNA- filler test, is gebleken dat er een bepaalde genetische aanleg bestaat, waarmee je een verhoogd risico hebt op ernstige complicaties na een filler behandeling. In de studiegroep van het onderzoek had 84% van de mensen die de genetische aanleg hadden, ernstige complicaties door fillers. Je kunt nu eenmalig je DNA laten testen om mogelijke complicaties te voorkomen of om complicaties die je ervaart te definiëren.

DNA test voor fillers

Momenteel is de DNA-test in Nederland online en via geselecteerde klinieken verkrijgbaar. De test is ook al verkrijgbaar in Engeland uitsluitend bij klinieken aldaar. Eind dit jaar en begin 2023 wordt de test gelanceerd in andere landen in Europa. Naar verwachting komt er begin 2023 ook een DNA test beschikbaar voor consumenten die een borstvergroting met implantaten overwegen of klachten ondervinden van borstimplantaten (Borst Implant Illness -BII).