Veelgehoorde fabels over de ooglidcorrectie

05 september 2022 | Ooglidcorrectie

Het is dé oplossing tegen extreme wallen en hangende oogleden: de ooglidcorrectie. Een populaire ingreep dus je leest er online veel over en hoort regelmatig verhalen om je heen. Maar wat klopt er nou echt van die informatie? Wij onderscheiden de feiten van de fabels. Lees snel verder! 

Tijdens een ooglidcorrectie wordt overtollig weefsel weggehaald bij je ogen. Er zijn twee soorten ooglidcorrecties, een bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie. Die namen spreken eigenlijk al wel voor zich. Je laat of boven of onder je oog een reepje huid wegsnijden om de huid rondom de ogen weer strak te krijgen. Goed, terug naar die fabels, want hoe zit het nu eigenlijk? 

Iedere arts mag een ooglidcorrectie uitvoeren

Ja en nee. Volgens de wet mag iedere basisarts een ooglidcorrectie uitvoeren. Maar er is zeker een gerichte en erkende opleiding voor. Zorg er dus altijd voor dat je een specialist kiest voor jouw ooglidcorrectie die de juiste opleiding en ervaring heeft. Je kunt dit bijvoorbeeld in het BIG-register controleren. 

Een ooglidcorrectie krijg je nooit vergoed

Dat kan wel, maar de regels hiervoor zijn streng. De behandeling moet namelijk echt medisch noodzakelijk zijn. Zo kun je een bovenooglidcorrectie vergoed krijgen door je zorgverzekeraar als je zo weinig kunt zien dat er sprake is van ernstige gezichtsbeperking. Je moet dit dan door een arts laten verklaren en indienen bij je zorgverzekeraar. Vraag dit altijd goed na bij je zorgverzekering vóór je de behandeling laat uitvoeren.

Een onderooglidcorrectie is nooit medisch noodzakelijk en wordt dus ook wel een cosmetische ingreep genoemd. Dit betekent dat het puur voor het uiterlijk wordt uitgevoerd. Je krijgt hiervoor dan ook geen vergoeding.

De behandeling doet geen pijn

In principe klopt dat. Omdat een ooglidcorrectie wordt gedaan met plaatselijke verdoving voel je er niks van. Wel kan het zo zijn dat je naderhand wat pijn ervaart. Hoewel de meeste mensen aangeven dat hun oogleden wat gevoelig zijn, echt pijn hoort het eigenlijk niet te doen. Doet dat het bij jou wel? Neem dan direct contact op met de specialist die je behandeld heeft. Zeker na 24 uur zou echt stekende pijn niet meer voor moeten komen.

Een ooglidcorrectie moet je in de winter laten doen

Nee hoor. In verband met de zon is het voor verschillende ingrepen die je in je gezicht laat uitvoeren vaak verstandig om dit in de herfst of winter te laten doen. De zon heeft namelijk een slechte invloed op de wondgenezing. Toch geldt dat voor een ooglidcorrectie niet. Dat komt omdat de littekens in de plooi van je huid terecht komen en dus eigenlijk nauwelijks blootgesteld worden aan de zon. Desalniettemin is het verstandig om de plekken goed in te smeren als je naar buiten gaat. 

Veel mensen vinden het juist prettig om een ooglidcorrectie in de zomer uit te laten voeren. Het valt dan niet op als je met een zonnebril op naar buiten gaat. 

Je ziet niks van de littekens

Er wordt in je huid gesneden dus je houdt zeker littekens over aan de behandeling. De specialist zal er echter alles aan doen om deze littekens zo onzichtbaar mogelijk te houden. Hij snijdt daarom in de vouw van je bovenooglid of vlak onder de wimperrand als je een onderooglidcorrectie laat doen. De eerste weken zullen de littekens nog wat rood en gezwollen zijn, maar zodra dit wegtrekt zie je er nog maar weinig van terug.

Heb je genoeg gelezen en ben je klaar voor jouw behandeling? Vind een kliniek voor ooglidcorrecties bij jou in de buurt, vergelijk onafhankelijke reviews en plan direct een eerste consult in. Snel geregeld!