Nieuwe richtlijnen voor operaties met borstimplantaten

12 november 2020 | Borstvergroting

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) komt met nieuwe richtlijnen voor operaties waarbij gebruik gemaakt wordt van borstimplantaten. De nieuwe richtlijnen zijn vooral gericht op het belang van goede voorlichting en informatie.

Ongeveer 260.000 vrouwen in Nederland hebben een borstimplantaat. Dat is niet niks. De oude richtlijn die gehanteerd werd voor operaties zoals een borstvergroting of een borstreconstructie kwam uit 2014. Sindsdien zijn er veel medische ontwikkelingen geweest. Tijd voor vernieuwing dus. 

De richtlijn is gemaakt samen met verschillende specialisten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan radiologen, algemeen chirurgen, pathologen en immunologen. Daarnaast heeft de Patiëntenfederatie Nederland hier input voor geleverd. 

Informatie over de voordelen, nadelen & risico’s

Plastisch chirurg Felicia Smits, voorzitter van de werkgroep die de richtlijn heeft gemaakt, vertelt over de nieuwe richtlijnen: “De kern is het vooraf optimaal informeren en voorbereiden van de patiënt, voorafgaand aan het plaatsen van een implantaat. Informatie is cruciaal, waarbij zowel de voordelen van een borstimplantaat, maar zeker ook over de nadelen en de risico’s die er zijn, aan bod komen.”

Veiligheid van borstimplantaten

Met de nieuwe richtlijn wil de NVPC hiermee onder meer voorkomen dat vrouwen nog langer te maken krijgen met onbegrip bij bepaalde klachten na het laten plaatsen van implantaten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de registratie van borstimplantaten. Deze DBIR-registratie is in 2015 opgericht en helpt bijvoorbeeld bij het signaleren van problemen met bepaalde implantaten.

Borstimplantaten laten plaatsen

Overweeg je een borstvergroting of een andere ingreep waarbij borstimplantaten geplaatst worden? Zorg er dan voor dat je bij een goede kliniek terecht kunt. Deze vind je bijvoorbeeld door het vergelijken van onafhankelijke reviews. Kunnen we je ergens bij helpen? Neem dan gerust contact met ons op.