Liquid facelift: waarom starten met ‘mid face’ zo belangrijk is

24 juli 2023 | Liquid Facelift

Cosmetisch arts drs. Lizenka Adriaanse werkt bij Velthuis kliniek en heeft veel ervaring met de liquid facelift. De behandeling is per persoon weer anders, maar één ding is standaard: ze begint altijd met het aanpakken van je ‘mid face’. In deze blog legt ze uit waarom.

Mid face, wat is dat precies?

Cosmetisch arts drs. Lizenka Adriaanse: “Je kunt het gezicht opdelen in drie gebieden: het bovenste gedeelte met het voorhoofd en de ogen (ook wel upper face genoemd), het middelste gedeelte met de jukbeenderen naar de slapen toe (dit noemen we mid face), en tenslotte het onderste gedeelte met de kaaklijn, kin en mond (lower face). Met mid face worden dus je wangen en jukbeenderen bedoeld.

Waarom noem jij de mid face ook wel ‘de fundering van de liquid facelift’?

Lizenka: “Als ik mensen behandel bij Velthuis kliniek leg ik het vaak als volgt uit: het is alsof je een huis gaat bouwen. Iedereen wil het graag inrichten met leuke gordijnen en een schilderijtje aan de muur, maar dat doe je pas als laatste. Volle lippen? Dat is de ‘inrichting’, de finishing touch. Je begint altijd met de fundering, die moet goed en stevig zijn. Je junkbeenderen zijn daarbij een heel belangrijk onderdeel. Die zien we als de fundatie van je gezicht. Daar kan je de meeste liftingscapaciteit bewerkstelligen, en van daaruit bouw je verder aan je rest.

Start je altijd met de mid face of hangt dat af van iemands wensen?

“Ja, ik doe altijd als eerste de mid face. Als je zou beginnen met de kaaklijn en je doet daarna pas het jukbeen, dan heeft dat minder effect. Hoe meer je bij de jukbeenderen kunt liften, hoe minder ik verder hoef te doen. Zo werkt een plastisch chirurg ook bij een facelift: die maakt een incisie bij het oor. Mid face is dus altijd het gedeelte dat je als eerste aanpakt. Het maakt niet uit hoe oud iemand is of wat de wensen zijn.”

Wanneer ben je een goede kandidaat voor een liquid facelift?

“Als iemand openstaat voor verbetering en écht graag een mooi resultaat wil hebben, dan is een liquid facelift het allermooiste om te doen. Dan krijg je het beste resultaat en de meest blije mensen. Het gebeurt best vaak dat iemand voor één rimpel naar mij komt. Maar als je maar één stukje verbetert geeft dat significant minder effect dan wanneer je het hele plaatje behandelt. Het is alsof je een oud huisje hebt en daar een superdure bank in gaat zetten. Dan wil je toch eerst je huis opknappen?

Het is fijn als we dan filmpjes kunnen laten zien van cliënten die bij Velthuis kliniek behandeld zijn, omdat je dan goed kunt zien hoe mooi het resultaat is als je meer doet. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van wie ik tegenover me heb. Als je het heel spannend vindt of minder te besteden hebt, probeer ik eerder iets kleins te doen. Maar als je meerdere onderdelen tegelijk behandelt, krijg je een echt wezenlijke verbetering van je hele gezicht. En dan zijn mensen bovengemiddeld tevreden.”

Jij werkt bij een liquid facelift het liefst in fases. Waarom is dat?

Cosmetisch arts drs. Lizenka Adriaanse: “De belangrijkste reden is dat het veiliger is. Doe je heel veel in een keer, dan is de kans op reacties van het lichaam groter. Als je gefaseerd werkt, heb je daar controle over. Hoe minder product, hoe minder reactie. Daardoor hebben de meeste mensen nauwelijks last en kunnen ze gewoon de volgende dag alweer gaan werken.

Door gefaseerd te werken zie ik ook beter wat ik doe. Er is minder zwelling en dus kan ik het resultaat beter beoordelen. Vier weken na de behandeling kom je terug. Dan is de filler geïntegreerd in de huid en kan ik goed zien wat effect is geweest en waar ik nog wat bij moet vullen. Daarna kunnen we het volgende stukje gaan doen. Ben je tevreden na fase een en twee? Dan stoppen we. Het gaat erom dat je er frisser uit gaat zien, maar wel jezelf blijft.”

Waarom komen mensen voor een liquid facelift speciaal naar jou?

“Ik ben gespecialiseerd in het werken met injectables en ben Cosmetisch Arts KNMG. Zo’n erkende titel is voor mensen het bewijs dat ik cosmetische behandelingen op een correcte manier uitvoer. Velthuis kliniek is een gerenommeerde kliniek met deskundige specialisten waar mensen zich echt welkom voelen. Je bent er in vertrouwde handen en dat voelt goed.

Naast mijn werk bij Velthuis kliniek doe ik 1 dag per week het complicatiespreekuur in het Erasmus MC. Met een team van artsen zien we daar alles voorbijkomen wat misgaat op fillergebied en dat proberen we op te lossen. Het gaat daarbij vaak om permanente fillers die in het verleden veel gebruikt werden. Tegenwoordig zien we ook veel problemen met bilfillers die in het buitenland zijn geplaatst. Ook traangootfillers geven nog weleens problemen. Daar leer ik van. Als je je stoort aan de diepe wallen onder je ogen, kun je beter kiezen voor een indirecte manier om die wallen te verbeteren.

Door mijn werk op het complicatiespreekuur ben ik veel alerter om bepaalde dingen wel of niet te doen. Ik zoek naar de beste alternatieven, er zijn altijd meer wegen die naar Rome leiden. Soms duurt dat iets langer, soms hangt er een ander prijskaartje aan. Maar je weet dan wel zeker dat het goed gebeurt.”

Bang voor een onnatuurlijk resultaat: is dat nodig?

“De mensen die ik bij Velthuis kliniek zie zeggen allemaal: ik wil wel mijn eigen gezicht houden. Daarom is het superbelangrijk wat ik zelf uitstraal. Ik zou zelf ook niet willen dat ik er heel anders ga uitzien. De filosofie die ik uitdraag is ook terug te zien in mijn werk. Mijn doel is altijd om een natuurlijk resultaat te behalen. Door gefaseerd te werken houd ik de controle. En gelukkig hoef je niet helemaal strak te staan om een rustig gezicht te hebben.”

Wat nou als het misgaat of als je bobbeltjes krijgt? 

“We werken bij Velthuis kliniek met oplosbare fillers van Juvéderm op basis van hyaluronzuur. Dat is een stof die van nature ook in de huid voorkomt. Deze fillers zijn het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling en daardoor veilig en betrouwbaar. Vlak na de behandeling kan je huid nog wat bobbelig zijn, maar dat trekt weg in de loop van enkele weken. De filler gaat zich dan integreren in het weefsel, waardoor alles mooi glad en natuurlijk wordt. 

Omdat we gefaseerd werken, is de kans op een allergische reactie of oneffenheden minimaal. Zit er dan toch nog een bobbeltje, dan kunnen we dat makkelijk corrigeren. We kunnen wat extra filler bijspuiten, of de filler oplossen met een ander middel.”

Als je angstig bent voor prikken, is een liquid facelift dan een goed idee?

Cosmetisch arts drs. Lizenka Adriaanse: “Je bent echt de enige niet: heel veel mensen zijn bang voor prikken. Maar in het algemeen is het heel goed te doen. Een botoxprik is vaak gemener dan een fillerprik. In de filler zit bovendien verdoving, dat helpt ook. Daarnaast zorgen we voor afleiding: we kletsen wat, er staat een muziekje aan. Het zijn eigenlijk altijd gezellige behandelingen en voor je het weet is het alweer gebeurd.

Voor een liquid facelift is geen verdoving vooraf nodig. De assistente zorgt voor koeling van je huid en dat werkt heel goed. Je brein kan namelijk maar op één ding tegelijk focussen. Als je zorgt voor afleiding met kou, wordt de pijn niet eens geregistreerd. Een slim trucje, en het werkt goed!”

Wat is de ideale leeftijd voor een liquid facelift?

“Het is moeilijk om daar een leeftijd aan te hangen, want het hangt echt van de kwaliteit van de huid af. Maar als je in de 50 bent, is dat meestal wel ideaal. Een liquid facelift is dan een supersuccesvolle behandeling die echt verschil maakt en waarmee je het snijden uit kunt stellen.

Ik kies bijna altijd voor de liquid facelift Intense. Dan kun je het hele huisje afbouwen, vanaf de fundering tot en met de inrichting. Je moet het resultaat wel onderhouden, anders dooft het langzaam uit. Veel mensen kiezen er liever voor om eens per jaar terug te komen voor een touch up, dan dat ze moeten laten snijden.”

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Velthuis kliniek geschreven.

Bekijk deze kliniek