1 april 2024

Laserontharen: veelgestelde vragen beantwoord

Het is niet zomaar iets, laserontharen. Natuurlijk ben je klaar met die behaarde benen en de haartjes die je bikini uit piepen. En vooral met de irritatie van je huid na het scheren. Maar de prijs van laserontharen is niet niks. Voor je een keuze maakt, is het dus belangrijk om je goed in te lezen. En daar helpen wij je mee.

Laserontharen is het ontharen met lichtstralen. Deze lichtstralen maken de haarzakjes waar het haar aangemaakt wordt namelijk kapot. Zo zijn ze niet meer in staat om nieuwe haren te produceren. Dat kan op je benen, bikinilijn en oksels. Maar bijvoorbeeld ook in je gezicht. 

Kan iedereen kiezen voor laserontharen?

Nee, de behandeling is niet voor iedereen geschikt. Zo is het belangrijk dat je haar genoeg pigment bevat om het licht van de laser te absorberen. Heel lichte haren zijn moeilijk weg te krijgen. Hoe meer contrast, hoe meer resultaat. Laserontharen zal dus het beste werken op iemand met een lichte huid en donkere haren. Mensen met blond, rood of grijs haar hebben minder pigment, het resultaat kan dan dus minder zijn.

Daarnaast reageert niet ieder lichaam op de laser. Waar dit door komt, is niet duidelijk. De specialist kan dit al constateren na één behandeling.

Doet laseren pijn?

Ja, dit doet wel zeer. Hoewel er klinieken zijn die adverteren met pijnvrij ontharen, is dit bijna nooit het geval. De laser moet echt goed hoog staan om goed te werken en dat doet pijn. Kun je niet goed tegen pijn? Geef dit dan vooral aan bij de specialist. Hij of zij kan er dan eventueel samen met jou voor kiezen om de laser op een lagere stand te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat het resultaat wat langer op zich laat wachten. 

Je kunt er ook voor kiezen om ongeveer een uur voor de behandeling een paracetamol te slikken. Let op: smeer absoluut niet met verdovende crème op de plekken die je laat laseren. Dit is schadelijk voor je huid. De behandeling kan dan niet doorgaan.

Kan ik een proefbehandeling laten doen?

Bij veel klinieken kan dat wel. Dan kun je bijvoorbeeld een keertje gratis een oksel laten laseren. Dit klinkt gek, maar is wel heel fijn om te bepalen of het iets voor je is. Bijvoorbeeld of je vindt dat het te veel pijn doet.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat verschilt heel erg per persoon en is onder meer afhankelijk van de kleur van je haar, je huidtype en het gebied dat behandeld wordt. Zo zijn benen vaak eerder haarvrij dan een bikinilijn. En werkt de laser beter op donkerder haar. Meestal zijn er acht tot twaalf behandelingen nodig om volledig haarvrij te worden.

Is het resultaat van laserontharen echt permanent?

Dat kan zeker wel. Maar ook hier geldt: dit verschilt echt per persoon en is afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op de laser. Iedere behandeling vernietigt de laser de haarzakjes die op dat moment actief zijn. Het duurt daarom meerdere behandelingen voordat alle haarzakjes stuk zijn en de haren verdwenen. En het lichaam kan nieuwe haarzakjes aanmaken. 

Is laseren niet gevaarlijk voor je huid?

Als een behandeling wordt uitgevoerd met professionele apparatuur door een ervaren en geschoolde specialist is laserontharen in principe niet gevaarlijk. Het kan wel zijn dat je huid wat rood, geïrriteerd en branderig is na een behandeling. Dit is normaal, smeren met een verkoelende crème zoals aloe vera kan hierbij helpen. 

Vind een kliniek voor laserontharen bij jou in de buurt door onafhankelijke reviews en voor- en nafoto’s te bekijken. Tijdens een vrijblijvend eerste consult kun je een behandeling proberen en word je geïnformeerd over het proces, de bijwerkingen en het mogelijke resultaat in jouw situatie. Zo kun je pas écht een goede keuze maken.

130 Laserontharen klinieken
Deel het artikel: