Drs. Gijs van Selms over borstvergroting met Monobloc Hydrogel protheses

08 augustus 2019 | Borstprothesewissel , | Borstvergroting

Borstvergroting met Monobloc Hydrogel protheses 

Plastisch chirurg Drs. Gijs van Selms

Wie een borstoperatie met protheses ondergaat, wil zich goed voorbereiden. Er zijn immers veel verschillende soorten borstcorrecties en daarvoor worden verschillende protheses gebruikt. Plastisch chirurg Gijs van Selms, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt over de met zoutwater gevulde Monobloc Hydrogel prothesen. 

Monobloc Hydrogel 

“De Monobloc Hydrogel (MH) prothesen gebruik ik nu vanaf 1998. Dat was in de tijd dat er ook veel ophef bestond omtrent de oude zachte siliconen protheses . Er was destijds zelfs een verbod op het gebruik van verschillende soorten siliconen protheses. In diezelfde tijd bestonden er ook met water gevulde siliconen protheses , deze werden op de operatie tafel via een slangetje gevuld met water, tot ze het juiste volume bereikt hadden. Deze protheses hadden wel een nadeel: ze waren gevoelig voor lekkage door het vulsysteem. Hierdoor was er vaker een prothesewissel nodig. De Monobloc Hydrogel protheses waren een uitkomst omdat ze in de fabriek gevuld werden met een oplossing die grotendeels uit water bestond met een toevoeging van 3% eiwit / hydrogel. Hierdoor werden de protheses elastischer.   

De eerste jaren dat ik de Monobloc Hydrogel protheses plaatste waren er zeer weinig klachten van lekkage. Als dit toch gebeurde gaf de Franse fabrikant ARION gewoon garantie op vervanging met nieuwe Monobloc protheses. Iets wat bij de nieuwe importeur nog steeds correct gebeurt . 

Plaatsing achter de spier (dual plane)

In het begin, alweer jaren geleden, heb ik de protheses zowel voor als achter de borstspier ingebracht maar door de jaren heen heb ik gemerkt dat de plaatsing achter de spier (dual plane) beter is i.v.m. de eventuele rimpelvorming. De Monobloc prothese wordt na aantal jaren namelijk wat wateriger en daardoor vatbaarder voor plooivorming. Als dan de vetlaag bovenin de borst vermindert door gewichtsverlies of ouderdom, kun je soms de plooitjes door de huid voelen en bij een enkel geval ook zien. De Monobloc Hydrogel prothese plaats ik dus de laatste jaren alleen nog maar dual plane . De gewone vastere siliconen protheses kun je eigenlijk zowel voor als achter de spier plaatsen, omdat rimpelvorming veel minder snel optreedt . De ingreep zelf gebeurt altijd onder narcose en je mag dezelfde dag alweer naar huis.

Voldoen aan alle voorwaarden

De Monobloc implantaten zijn glad en voldoen aan alle voorwaarden zoals die nu vereist worden. Grof getextureerde protheses worden ook niet meer geplaatst door het plaatsingsverbod zoals dit is opgestart vanuit Frankrijk sinds dit jaar. De Monobloc® Hydrogel-CMC vulling bestaat voor 96,3% uit een zoutwater en voor de rest uit speciaal cellulose (CMC). Het zoutwater komt overeen met ons eigen lichaamsvocht en de vulling is biologisch afbreekbaar. De garantie van de protheses is 10 jaar en eventueel zelfs uit te breiden met een paar jaar na inbrengen. Dit staat helder op de website van Monobloc beschreven. 

Prothesewissel

Ik zie redelijk veel cliënten die komen voor een prothesewissel en kiezen voor Monobloc protheses. Het wisselen van de protheses gebeurt onder narcose en de nieuwe protheses worden indien mogelijk ingebracht via het oude litteken. Een verdikt kapsel komt bijna niet voor, de interne holte ziet er altijd prachtig glad uit. In dezelfde holte wordt de nieuwe prothese ingebracht. Er zijn geen drains nodig. Een prothesewissel wordt uitgevoerd omdat de cliënt een andere maat wenst na zwangerschap, gewichtsschommelingen of huidslapte ofwel omdat een oude prothese versleten is. Cliënten zijn altijd erg tevreden over de Monobloc implantaten en sommige van mijn cliënten hebben ze al twintig jaar. Je kunt alles doen met de protheses, sporten maar ook een mammogram en ECHO zijn gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Kom dan op een persoonlijk consult en dan zal ik alles uitleggen.


Dit artikel is in samenwerking met kliniek Esthetisch Centrum Jan van Goyen geschreven.

Bekijk deze kliniek