De media over cosmetische ingrepen: wat is waarheid?

20 augustus 2020

Er wordt veel geschreven over cosmetische ingrepen. Succes- en horrorverhalen verspreiden zich bijvoorbeeld via influencers op social media, al dan niet gesponsord. Maar ook de gevestigde media - kranten, televisie en websites - schrijven met enige regelmaat of cosmetische en plastische chirurgie. Waar vind je de waarheid over de behandeling en kliniek die jij op het oog hebt? 

Aan de ene kant fijn dat er zoveel geschreven wordt over deze ingrepen. Overweeg je zelf een cosmetische behandeling, zoals bijvoorbeeld botox of een liposuctie? Dan is er on- en offline genoeg informatie over te vinden. Het nadeel is dat niet altijd gecheckt wordt of deze informatie klopt. Wat je leest is eenzijdige informatie, je leest slechts één kant van het verhaal.

Eén situatie, twee verschillende video’s 

Een goed voorbeeld hiervan is de recent verschenen aflevering van BOOS over een cosmetische ingreep gedaan door Praktijk Gabriels van Diana Gabriels. Na deze ingreep ontstonden complicaties en rees de vraag of er geen verkeerd medisch advies gegeven was. Er zijn twee versies van dit verhaal op video vastgelegd. Het verhaal van BOOS en in de inmiddels verwijderde video vertelt Diana Gabriels haar kant van het verhaal. Geen van beide is beter of slechter dan de ander, maar het toont wel de twee verschillende kanten van één verhaal.

Influencers en cosmetische ingrepen

Alleen al in Nederland zijn honderden influencers actief op social media. Hier plaatsen ze hun eigen content en gesponsorde content, waarmee ze soms honderdduizenden volgers bereiken. Niet gek dus, dat een influencer een interessante samenwerking kan bieden voor een cosmetische kliniek. Een gratis behandeling voor de influencer, veel reclame voor de kliniek.

Stel, een influencer met 150.000 volgers laat fillers plaatsen bij een cosmetisch kliniek in Amsterdam. Ze is lyrisch over het resultaat en deelt dit op social media. Grote kans dat de agenda van die kliniek snel bomvol zit. Haar volgers willen namelijk hetzelfde resultaat. En daar zit precies het gevaar: als een influencer zegt dat iets goed is, betekent dat niet per definitie dat het ook zo is. Zij krijgt betaald voor die positieve reactie. Het is marketing, geen onafhankelijke review.

Horrorverhalen in de media

Op social media zijn de verhalen soms te enthousiast. In kranten en op televisie zien we juist de andere kant. Horrorverhalen over de gevaren van cosmetische ingrepen of behandelingen die helemaal mis gingen, met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk is een cosmetische ingreep nooit zonder risico’s. Het is een operatie en dan kan er iets misgaan. Toch wordt er soms een eenzijdig beeld neergezet over horror-artsen, een pakkende krantenkop kan het nieuws smeuïger en spectaculairder maken dan het is. Vergeet niet dat een verhaal altijd meerdere kanten heeft. Gelukkig zijn er ook media die dit wel belichten. 

Eerlijke informatie over cosmetische ingrepen

Je overweegt zelf een cosmetische ingreep dus je wilt je er in verdiepen. Wat zijn de risico’s, hoe gaat zo’n behandeling en waar kan je het beste terecht? Je hebt onafhankelijke, eerlijke informatie nodig. Maar waar vind je die nog? Het is goed om te weten dat alles wat geschreven wordt, door iemand is geschreven met bepaalde belangen. Content is dus altijd gekleurd. 

Daarom is het goed om zelf op zoek te gaan naar zoveel mogelijk informatie van verschillende platformen. Baseer je keuze dus niet op twee of drie artikelen, maar duik echt de diepte in. Ga op zoek naar de feiten, stel vragen aan verschillende specialisten en mensen die zo’n ingreep al eerder ondergingen. 

Onafhankelijke reviews

Ook reviews zijn een belangrijk onderdeel van je research. Toch is ook hier een kanttekening bij te zetten: soms wordt mensen met slechte ervaringen dankzij claims en overeenkomsten het zwijgen opgelegd. Wel een negatieve ervaring, helaas geen negatieve review. Of een veel te positieve review, ook dat kan.

Probeer daarom zoveel mogelijk onafhankelijke reviews te vinden. Van echte mensen, die echt dezelfde behandeling bij dezelfde kliniek hebben gehad. Bij KliniekErvaringen.nl willen we je zo goed mogelijk bijstaan in die zoektocht. Daarom zorgen we ervoor dat iedere review uitvoerig gecheckt en geverifieerd wordt. Meer weten? Lees hier alles over de reviews op KliniekErvaringen.nl.