Botox bij de kapper, kan dat?

16 mei 2022 | Botox

De populariteit van botox heeft gezorgd voor een wildgroei aan plekken waar je je kunt laten behandelen. Specialisten die ervoor gestudeerd hebben, maar ook de kapper om de hoek biedt een behandeling met botox aan. Mag dat zomaar? En is het verstandig om daar - misschien goedkoper - voor een spuitje te gaan?

Een cosmetische ingreep zoals een borstvergroting of ooglidcorrectie laat je uitvoeren bij een specialist, toch? En een kapper, is die gespecialiseerd in cosmetische ingrepen? Meestal niet. Toch zie je steeds vaker dat kappers of schoonheidsspecialistes ook botoxbehandelingen uitvoeren. Gewoon “erbij”. Dat terwijl ook botox een cosmetische behandeling is die op de juiste manier uitgevoerd moet worden.

Wat is botox?

Botuline toxine is de volledige naam van botox. Het is een gif dat de communicatie tussen de zenuw en de spier als het ware plat legt. Je trekt daardoor de spieren in bijvoorbeeld je gezicht niet meer samen. Dit vermindert rimpels en geeft je een frissere, meer ontspannen uitstraling. Geen wonder dus dat de behandeling zo populair is.

Botox kan een prachtig resultaat geven. Maar net als ieder andere cosmetische behandeling is het niet zonder risico. Wanneer er te veel of het op de verkeerde plek gebruikt wordt, is het effect helemaal niet zo natuurlijk. En kan een behandeling zelfs gevaarlijk zijn.

Wie mag een behandeling met botox uitvoeren?

En dat is dus de hamvraag: want als het zo gevaarlijk is, mag iedereen het dan zomaar doen? Dus ook de kapper op de hoek of de schoonheidsspecialiste waar je al jaren heen gaat. Daar kunnen we kort over zijn: nee, dat mag niet. Injecteren en snijden worden door de Rijksoverheid gezien als “voorbehouden handelingen” die alleen mogen worden uitgevoerd door iemand die hier de juiste opleiding voor heeft. 

Daar staat tegenover dat iedere basisarts in Nederland die bevoegdheid heeft. Iedere basisarts mag dus cosmetische behandelingen uitvoeren en botox injecteren. Dit betekent niet direct dat diegene bekwaam is om dat te doen. Vraag dus altijd of iemand de juiste papieren en ervaring heeft.

Goed om te weten: sinds 2019 is ‘cosmetisch arts’ een beschermd beroep in Nederland. Dit betekent dat iemand die zich cosmetisch arts noemt een gerichte en erkende opleiding heeft gevolgd voor het uitvoeren van botoxbehandelingen.

Hoe vind je de juiste specialist?

Je kunt degene die je op het oog hebt voor jouw botoxbehandeling opzoeken in het BIG-register. Daar zie je precies of hij of zij bevoegd is om te mogen injecteren, een behandeling met botox te mogen uitvoeren dus. Zie je de titel ‘cosmetisch arts’ staan in het BIG-register? Dan zit je dus goed. 

Het is daarnaast slim om na te vragen hoe het zit met de ervaring van degene die jou gaat behandelen. Hoeveel ingrepen met botox heeft hij of zij al gedaan. En welke extra certificaten of trainingen zijn er geweest? Ook verstandig: vergelijk onafhankelijke reviews over botox om te ontdekken hoe tevreden anderen waren die de behandeling hebben laten doen bij de plek die je voor ogen hebt.