Borstvergroting met Monobloc Hydrogel protheses

08 augustus 2019 | Borstprothesewissel , | Borstvergroting

Plastisch chirurg Drs. Gijs van Selms

Overweeg je een borstvergroting? Dan wil je je vast goed voorbereiden. Er zijn immers verschillende soorten borstcorrecties en daarvoor worden verschillende protheses gebruikt. Plastisch chirurg Gijs van Selms werkt bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam en vertelt over de met zoutwater gevulde Monobloc Hydrogel prothesen.

Borstvergroting met Monobloc Hydrogel prothesen

“De Monobloc Hydrogel (MH) prothesen gebruik ik nu vanaf 1998. In die tijd ontstond veel ophef omtrent de oude zachte siliconen protheses, er gold zelfs een verbod op sommige varianten. Destijds bestonden ook met water gevulde siliconen protheses, deze werden pas tijdens de ingreep - op de operatietafel dus - gevuld met water. Via een slangetje werd water ingebracht tot de prothesen het juiste volume bereikten. Het nadeel? Ze waren erg gevoelig voor lekkage, waardoor ze vaak verwisselt moesten worden.”

“De Monobloc Hydrogel protheses worden al in de fabriek gevuld met een oplossing. Sinds ik de Monobloc Hydrogel protheses plaats, krijg ik zeer weinig klachten. Is er toch sprake van lekkage? De Franse fabrikant ARION geeft garantie en vervangt de protheses.”

Plaatsing achter de spier (dual plane)

“Jaren geleden plaatste ik de protheses zowel voor als achter de borstspier. Door de jaren heen merkte ik dat plaatsing achter de spier (dual plane) beter is. Dit in verband met eventuele rimpelvorming. De Monobloc Hydrogel prothese wordt na een aantal jaren namelijk wat wateriger en daardoor vatbaarder voor plooivorming. Als de vetlaag bovenin de borst vermindert door gewichtsverlies of ouderdom, kun je soms de plooitjes door de huid voelen en bij een enkel geval ook zien.”

“Daarom plaats ik de Monobloc Hydrogel prothese alleen nog dual plane. De gewone vastere siliconen protheses kun je zowel voor als achter de spier plaatsen, omdat rimpelvorming veel minder snel optreedt.”

Over de Monobloc Hydrogel implantaten

“De Monobloc Hydrogel implantaten zijn glad en voldoen aan alle voorwaarden zoals die nu vereist worden. Grof getextureerde protheses worden niet meer geplaatst, dit is inmiddels verboden. De Monobloc® Hydrogel-CMC vulling bestaat voor 96,3% uit een zoutwater en voor de rest uit speciaal cellulose (CMC). Het zoutwater komt overeen met ons eigen lichaamsvocht en de vulling is biologisch afbreekbaar. De garantie van de protheses is 10 jaar en eventueel zelfs uit te breiden met een paar jaar na inbrengen.”

Prothesewissel

“Veel cliënten kiezen voor een prothesewissel met Monobloc Hydrogel protheses. Een prothesewissel gebeurt bijvoorbeeld na een zwangerschap, gewichtsschommelingen of omdat de oude prothese versleten is. Het wisselen gebeurt onder narcose, de nieuwe protheses worden indien mogelijk ingebracht via het oude litteken. Een verdikt kapsel komt bijna niet voor, de interne holte ziet er altijd prachtig glad uit. In dezelfde holte wordt de nieuwe prothese ingebracht. Er zijn geen drains nodig.”


“De reacties op de Monobloc Hydrogel implantaten zijn eigenlijk altijd enthousiast. Sommige van mijn cliënten hebben ze al twintig jaar. Je kunt alles doen met de protheses. Sporten bijvoorbeeld, maar ook een mammogram en echo zijn gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Kom dan op een persoonlijk consult en dan zal ik alles uitleggen.”

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Esthetisch Centrum Jan van Goyen geschreven.

Bekijk deze kliniek