Borstimplantaten vervangen: hoe werkt dat?

05 december 2022 | Borstprothesewissel

Jaren geleden heb je gekozen voor een borstvergroting met siliconen implantaten. Met een prachtig resultaat! Toch is het nu tijd om je borstimplantaten te vervangen: een prothesewissel. Maar hoe gaat dat in z’n werk? We leggen het je uit.

Er zijn verschillende redenen om voor een prothesewissel te kiezen. Bijvoorbeeld doordat je huid sinds je borstvergroting is verslapt of omdat ze niet meer helemaal op de juiste plek zitten. Soms heb je geen keus, maar is er een medische noodzaak om je borstimplantaten te vervangen. Dit gebeurt als ze zijn gaan lekken of er sprake is van kapselvorming. De kans op lekkende implantaten wordt na tien tot vijftien jaar groter. Je kunt er dan dus voor kiezen om ze te vervangen. 

De verdoving

Net als bij je borstvergroting zelf, is er ook bij een prothesewissel sprake van een volledige narcose. Deze operatie wordt nooit onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat je iemand meeneemt om je na afloop naar huis te brengen, je mag na een narcose niet rijden. 

De operatie

Zodra je onder narcose bent, maakt de specialist een sneetje van ongeveer vijf centimeter in de huid onder je borst. Hierdoor worden je oude siliconen implantaten verwijderd en de nieuwe geplaatst. Daarna wordt de snee gehecht en wordt er verband overheen gedaan. Na de operatie mag je even bijkomen op de uitslaapkamer. Meestal ga je op dezelfde dag weer naar huis.

Borstimplantaten verwijderen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je implantaten volledig te laten verwijderen. Om medische redenen of omdat je gewoon geen implantaten meer wilt. De operatie gaat dan eigenlijk hetzelfde in z’n werk, alleen worden er geen nieuwe implantaten geplaatst. 

Vaak is het echter wel zo dat de huid is opgerekt door de implantaten die er hebben gezeten. Om te voorkomen dat je een hele slappe borst krijgt, wordt vaak aangeraden om hierna een borstlift te ondergaan. Dit kan in één operatie. De specialist zal je hier tijdens het eerste consult meer over vertellen. 

Littekens

Er wordt gesneden in je huid dus er blijft een litteken over na de operatie. Maar je hebt al eerder zo’n operatie ondergaan dus waarschijnlijk zat er al een litteken. Vaak kan ditzelfde litteken gebruikt worden om je borstimplantaten te vervangen of verwijderen. Er komt dus geen nieuwe bij. En omdat het litteken in de plooi onder je borst zit, zul je er na genezing weinig van zien.

Herstellen van een prothesewissel

Het herstel na het vervangen of verwijderen van je borstimplantaten is eigenlijk hetzelfde als na een borstvergroting. Je krijgt een soort strakke sportbh aan om de boel bij elkaar te houden en moet de eerste weken echt heel rustig aan doen. Sporten is nog even geen optie, tillen ook niet. Doe je zwaar lichamelijk werk? Houd daar dan rekening mee en kijk of je kunt regelen dat je tijdelijk andere werkzaamheden krijgt. 

Na ongeveer drie maanden ben je volledig hersteld, zijn de littekens al een stuk minder zichtbaar en kun je gaan genieten van het resultaat! 

Ben je nog op zoek naar een kliniek voor je prothesewissel? Vergelijk verschillende klinieken door onafhankelijke reviews te lezen. Kliniek gevonden? Dan plan je via diezelfde profielpagina gemakkelijk een afspraak voor een vrijblijvend eerste consult in. Succes!