8 onverwachte oorzaken van rimpels

19 juli 2021 | Botox

Rimpels, je bent ze liever kwijt dan rijk. Maar zoals zoveel dingen in het leven geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je die krengen dan voorkomt? Dat vertellen we je graag. Spoiler alert: je verwacht het niet (altijd). 

Natuurlijk, je kunt rimpels laten verdwijnen als sneeuw voor de zon met een beetje botox. Meestal dan. Maar het liefst hoef je daar helemaal niet over na te denken. Hoe kun je rimpels voorkomen? Niet in de zon zonder een flinke spf, stoppen met roken en niet te veel alcohol. Ja, dat wist je al. Maar ken je deze oorzaken van rimpels al?

Make-up

Je ziet er prachtig uit met een beetje foundation gedurende de dag, maar ‘s nachts doet het meer kwaad dan goed. Dat je er acné van kunt krijgen, wist je vast al. Maar de huidirritatie die make-up veroorzaakt, kan ook het collageen aantasten. Minder collageen, betekent meer rimpels. Even schoonmaken voor het slapen dus! 

Luchtvervuiling

Het is niet goed voor je longen én niet voor je huid. Chemicaliën zweven door de lucht en komen in je poriën terecht. Hierdoor wordt je huid zwakker en vatbaarder voor de zogenoemde vrije radicalen. Deze tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en rimpels kunnen ontstaan. Wist je trouwens dat koffie je huid kan beschermen tegen deze vrije radicalen? Schenk jezelf dus nog maar een kopje in!

Vitaminetekort

Gezonde vetten houden je huid soepel. Denk bijvoorbeeld aan noten en avocado. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel collageensupplementen en -poeders in omloop. Dit eiwit houdt je huid soepel. Die supplementen kunnen dus bijdragen aan een soepel huid met - inderdaad - minder rimpels.

Suiker

Je wordt er dik van, maar wist je dat suiker ook rimpels kan veroorzaken? Suiker vermindert de productie van collageen, verzuurt de huid en versnelt het huidverouderingsproces. Gezond eten is dus niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je huid.

Slapen

Een uitgeslapen koppie ziet er beter uit, toch? Klopt! Goed slapen draagt bij aan een gezonde huid met minder rimpels. Waarom staat ‘ie dan toch in dit rijtje? Omdat de manier waarop je slaapt kan bijdragen aan de hoeveelheid vouwen in je gezicht. Als je op je zij of buik slaapt, wordt je gezicht als het ware ingedrukt op je kussen. Bij een jonge huid trekken die rimpels snel weg, maar als je huid al minder soepel is, kunnen ze blijven staan. Een kussensloop van satijn of zijde is minder “schadelijk” dan bijvoorbeeld katoen.

Krabben en pulken

Hoe vaak zit jij aan je gezicht? Bijvoorbeeld tijdens een saaie meeting of terwijl je tv kijkt? Krabben en pulken aan je gezicht is schadelijk voor je huid. Je beschadigt je huid met je nagels waardoor een ontsteking kan ontstaan. Net als bij make-up, kan deze ontsteking rimpels veroorzaken.

Zwemmen

Ook deze veroorzaker van rimpels is een beetje dubbel. Bewegen is goed voor je en zwemmen is vaak fijn voor je spieren. We raden het dus zeker niet af. Toch kan chloor in het water van een zwembad impact hebben op je huid. Het irriteert je huid en droogt hem uit. Het gevolg? Een gedehydrateerde huid die gevoeliger is voor rimpels. Je kunt dit voorkomen door voor en na het zwemmen een goede, hydraterende crème te smeren. 

Rietjes

Drinken uit een rietje is goed voor je tanden, zeker als je suikerrijke drankjes drinkt. Zo komen je tanden niet of minder in aanraking met de schadelijke vloeistof. Maar die rietjes hebben dan wel weer een negatief effect op de rimpels rond je mond. Dit komt omdat je tijdens het drinken door een rietje je lippen tuit. Deze beweging breekt het collageen in de huid af. Toch maar uit een glas drinken dus?

Rimpels verhelpen?

Is voorkomen voor jou al iets te laat en wil je iets aan die lachrimpeltjes laten doen? Of springen de kraaienpootjes nu toch te veel in beeld op iedere foto die je van jezelf ziet? Botox doet wonderen, maar alleen als je het laat doen door een goede specialist. Vergelijk cosmetische klinieken met elkaar door onafhankelijke reviews te lezen. Zo weet je dat je op een goede manier van die rimpels afkomt.