Voorbereiden op je liposuctie doe je zo

22 maart 2021 | Liposuctie

Je hebt de beste kliniek voor je liposuctie gevonden, de operatie is gepland en geestelijk ben je er helemaal klaar voor. Maar hoe kun je je lichamelijk het beste voorbereiden op je liposuctie?


Net als iedere andere plastisch chirurgische ingreep, heb je altijd één of meerdere intakegesprekken voor je operatie. Dit gesprek heb je met de specialist die je gaat behandelen. Je krijgt dan alle tijd om je vragen te stellen dus doe dit ook. Denk je na afloop van het gesprek: had ik dit maar gevraagd? Neem dan gewoon weer contact op met de kliniek. 


Het is belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent. Vragen stellen tijdens het intakegesprek is daarin stap één, maar je kunt meer doen. 

Vertel je arts alles

Het is belangrijk dat je volledig eerlijk bent tegen de specialist die je gaat behandelen. Heb je allergieën? Gebruik je medicijnen? Ben je eerder geopereerd of behandeld en waaraan? Heb je nu last van bepaalde klachten? Hoe klein en onbelangrijk iets voor jou misschien lijkt, het kan belangrijk zijn voor specialist om te weten. 

Pas op met pijnstillers

Vooral bloedverdunners kunnen een negatieve invloed hebben op de operatie. Overleg wel altijd eerst met je arts voor je zomaar stopt met een medicijn. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner. Heb je echt een pijnstiller nodig? Kies dan voor paracetamol. 

Zorg goed voor jezelf

De beste voorbereiding voor een liposuctie is ervoor zorgen dat je zelf in de best mogelijke conditie bent. Beweeg regelmatig en eet gevarieerd en gezond. Daarnaast kan het slim zijn extra vitamines bij te slikken, zoals vitamine C of ijzer. Je kunt dit met de specialist overleggen tijdens het intakegesprek. 


Drink in ieder geval twee weken voor de operatie geen alcohol meer. Ook alcohol werkt bloedverdunnend. Dit kan zorgen voor complicaties tijdens en na de operatie, zoals bloedingen.

Stop met roken

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, snappen we. Toch is het belangrijk dat je ongeveer een maand voor de operatie stopt met roken. Roken vernauwd de bloedvaten, dat heeft een enorm nadelig effect op de genezing na de operatie en vergroot de kans op complicaties. 

Vraag om hulp voor na de operatie

Een liposuctie is een ingrijpende operatie voor je lichaam. Een groot onderdeel van de voorbereiding, is daarom zorgen dat na afloop ook alles goed geregeld is. Zo heb je iemand nodig die je komt ophalen na de behandeling. En bijvoorbeeld de boodschappen en andere zwaardere huishoudelijke taken de eerste tijd voor je kan doen. 

Leg ice packs in de vriezer en zorg voor voldoende afleiding

Na de operatie heb je waarschijnlijk last van zwellingen op de behandelde plekken. Deze kun je verminderen door ze te koelen, bijvoorbeeld met ice packs. Daarnaast kun je even niet zoveel, zorg daarom voor voldoende afleiding. Zet een fijne afspeellijst klaar, koop tijdschriften en boeken of verdiep je in een leuke serie.


Extra informatie over liposuctie

Zo, nu ben je goed voorbereid op je operatie. Of wil je toch nog iets meer lezen? Op deze pagina over liposuctie hebben we alle informatie voor je verzameld. Van de voorbereiding tot de operatie, nazorg en ervaringen van anderen.