Sporten na een liposuctie: van week tot week

30 augustus 2021 | Liposculptuur , | Liposuctie

Een liposuctie is een vrij zware operatie. Des te belangrijker is het, dat je na afloop goed voor jezelf zorgt. Voldoende blijven bewegen hoort daarbij. Op naar de sportschool dus! Het kan spannend zijn om je lichaam voor het eerst weer intensief te gebruiken na zo’n ingreep. Snappen we. Daarom geven we je graag wat tips. 

De eerste twee weken na een liposuctie of liposculptuur-behandeling doe je helemaal niks. Laten we daar mee beginnen. Je lichaam en huid moeten herstellen van de ingreep en dat gaat het beste door rust te nemen. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans op complicaties, zoals vochtophopingen of ontstekingen. Na twee weken ben je klaar om te gaan, mits je de volgende tips in gedachten houdt natuurlijk.

Na 2 weken: draag drukkleding en begin rustig

Bouw het sporten langzaam op. Begin met een korte wandeling of ga een stukje fietsen. Het belangrijkste is dat je rustig begint en goed luistert naar je lichaam. Heb je pijn of voelt een bepaalde beweging niet goed? Doe het dan ook niet.

Daarnaast is het verstandig om de eerste weken een drukpak te dragen, ook tijdens het sporten. Zo krijgt de huid goed de kans om te herstellen. 

Na 4 weken: start voorzichtig met krachttraining

Heel voorzichtig kun je vier weken na je operatie beginnen met krachttraining. Ook hier geldt weer: bouw het heel langzaam op. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vraag dan de specialist die je heeft behandeld om tips. Of moet een eenmalig consult bij een personal trainer. Zij kunnen je de juiste oefeningen en techniek vertellen.

Zorg ervoor dat er in het begin altijd twee dagen rust tussen je trainingen zit. Zo geef je jouw lichaam en ook je huid de kans om helemaal te herstellen. 

Na 6 weken: sporten zonder drukkleding

De drukkleding mag uit! Als het goed is, is je huid nu voldoende hersteld om te kunnen sporten zonder drukkleding. Ook hier geldt weer: begin rustig en voel goed aan wat wel of niet gaat. Twijfel je? Dan mag je altijd contact opnemen met de kliniek waar je behandeld bent. Belangrijk is wel dat je contactsporten nog even vermijdt. 

Na 6 maanden: leef je uit! 

Het duurt ongeveer een half jaar tot je volledig hersteld bent van je liposuctie. Voor die tijd blijft het advies dus: doe rustig aan en luister goed naar je lichaam om te bepalen wat wel en niet kan. Ben je volledig hersteld? Dan kun je weer volop aan de slag. Twijfel je? Neem dan contact op met je kliniek en vraag of je een laatste consult kunt inplannen om te checken of je helemaal klaar bent voor een work-out. Succes! 

Is jouw ingreep nog niet achter de rug, maar zou je wel graag een liposuctie laten uitvoeren? Plan dan eens een eerste intake in bij een specialist of kliniek bij jou in de buurt. Zo weet je wat je te wachten staat.