Seks na een schaamlipcorrectie

04 december 2023 | Schaamlipcorrectie

Het heeft even geduurd, maar nu ben je er lichamelijk én geestelijk helemaal klaar voor: seks na je schaamlipcorrectie. Het is begrijpelijk dat dit een spannend moment is. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Zodat het een fijn moment wordt. 

Bij een schaamlipcorrectie worden te grote schaamlippen gecorrigeerd. Dit wordt ook wel een labiacorrectie, labiaplastiek of labia reductie genoemd. Meestal gaat het om de binnenste schaamlippen, maar ook de buitenste schaamlippen kunnen aangepast worden tijdens een schaamlipcorrectie. 

Het is logisch dat je na deze operatie weer moet wennen aan je eigen lichaam. De eerste keer seks kan daarom heel spannend zijn. 

1. Neem de tijd om te herstellen

De eerste tip is dan ook: neem de tijd. Ga niet te snel en voel je vooral niet opgejaagd om eerder seks te hebben dat dat jij daar aan toe bent. Een schaamlipcorrectie is een chirurgische ingreep die tijd nodig heeft om te genezen. Het is essentieel om voldoende rust te nemen en je lichaam de kans te geven om volledig te herstellen voordat je weer seksueel actief wordt. Bespreek ook met de specialist na de behandeling wanneer je eventueel weer seks kunt hebben. 

2. Gebruik glijmiddel

Het is niet het meest sexy moment, wanneer je de tube glijmiddel tevoorschijn haalt. Maar het helpt echt. Een schaamlipcorrectie kan soms leiden tot veranderingen in de vochtigheid en elasticiteit van je vaginale weefsels. Met glijmiddel voorkom je ongemak tijdens seks. Het zorgt voor extra smering, waardoor penetratie soepeler en comfortabeler kan verlopen. Kies een glijmiddel op waterbasis dat veilig is om te gebruiken met condooms of andere anticonceptie.

3. Praat erover

Het is misschien een open deur, maar communicatie met je partner is key. Zeker na een behandeling zoals een schaamlipcorrectie. Bespreek hoe je je voelt, waar je misschien bang voor bent en wat je verwacht van je partner. Of hoe hij of zij jou kan helpen. 

4. Schrik niet van gevoeligheid

Het is normaal dat het gebied daar beneden na een schaamlipcorrectie een stuk gevoeliger is dan daarvoor. Meestal is dit tijdelijk en wordt het steeds een stukje beter naarmate alles geneest. Doet het echt pijn? Neem dan contact op met de specialist die je heeft behandeld. Misschien heb je last van complicaties.

5. Heb geduld

Een beetje overlap met punt 1, dat klopt. Maar het is dan ook een belangrijke. Elke persoon en ieder lichaam is anders, dus het herstelproces na een schaamlipcorrectie kan ook anders zijn. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om te wennen aan eventuele veranderingen in je lichaam. Verwacht niet dat alles direct weer normaal is en neem de tijd die je nodig hebt.

Overweeg je zelf een schaamlipcorrectie? Bekijk onafhankelijke reviews of vind direct een kliniek voor een schaamlipcorrectie bij jou in de buurt.