Littekens verminderen: 5 tips

06 februari 2023 | Chemische peeling , | Microneedling , | Tixel

Littekens zijn vervelend, zeker als je ze vaak ziet. De littekens in je gezicht bijvoorbeeld, of op je lichaam als je in bikini naar het strand wilt. Helemaal weg krijg je ze vaak niet, maar er zijn manieren om littekens te verminderen.

Laten we voorop stellen dat littekens nooit lelijk zijn. Littekens hebben een verhaal en wat dat verhaal ook is, je hoeft je er nooit voor te schamen. Toch kan het zijn dat je die littekens wel wat minder prominent zou willen. Er zijn verschillende crèmes en zelfs pleisters die beloven je van littekens af te helpen, maar die zijn niet altijd even effectief. Een litteken is immers een forse beschadiging van de huid. In deze blog lees je precies wat je kunt doen.

Masseren

Is je litteken nog aan het helen? Dan kun je iedere dag het litteken even masseren met een siliconengel of een olie met vitamine A en E. Dat stimuleert de bloedsomloop en helpt je huid te herstellen. 

Uit de zon blijven

Heb je een zichtbaar litteken? Dan kun je de zon het beste vermijden. Littekens bevatten minder pigment dan de rest van je huid en zijn dus een stuk gevoeliger voor zonlicht. Kom je toch in de zon? Smeer je litteken dan regelmatig in met een zonnebrand met minstens een spf van 30.

Tixel

Dit is een relatief nieuwe behandeling waarbij je huid met verhitting een beetje beschadigd wordt. Het helpt tegen rimpels, pigmentvlekken en - jawel - littekens. De hitte stimuleert de huid om te herstellen. Vooral om striae en acne littekens te verminderen is dit een perfecte behandeling. 

Chemische peeling

Ook bij een chemische peeling wordt de huid licht beschadigd. Alleen gebeurt dit niet met hitte, maar met een chemische vloeistof. Deze vloeistof verwijdert de bovenste laag van de huid, waardoor je lichaam nieuwe huidcellen aanmaakt. Goed om te weten: een chemische peeling helpt vooral om oppervlakkige littekens te verminderen. Grote, diepe beschadigingen van de huid los je hier niet mee op.

Microneedling

Een andere huidbehandeling tegen littekens is microneedling. Tijdens deze behandeling - die net als Tixel en een chemische peeling vaak wordt uitgevoerd door een huidtherapeut - worden kleine gaatjes in de huid gemaakt, waardoor je huid meer collageen en elastine aan gaat maken om te herstellen. Ook hierbij geldt dat dit alleen werkt voor oppervlakkige littekens.

Overweeg je een cosmetische behandeling om littekens te verminderen? Dan is het belangrijk dat je een goede specialist en kliniek kiest. Vergelijk klinieken voor littekenbehandelingen door onafhankelijke reviews te lezen en plan gelijk een eerste consult.