Liposuctie: 9 feiten & fabels

09 augustus 2021 | Liposculptuur , | Liposuctie

Je kunt sporten tot je een ons weegt, toch blijf je last houden van overtollig vet. Dat kan kloppen. Soms lukt het simpelweg niet om die laatste restjes vet weg te krijgen door middel van sporten of een aangepast voedingspatroon. Een liposuctie kan je wel bevrijden van dat vet. Maar hoe zit het nou precies? 

Je weet dat je je wilt laten behandelen dus je bent volop research aan het doen. Maar door de vele informatie op internet, zie je door de bomen het bos niet meer. Sommige websites spreken elkaar zelfs tegen. Daarom hebben we de 9 populairste feiten en fabels over liposuctie voor je op een rij gezet. Zodat jij weet waar je aan toe bent. 

Feit: liposuctie en liposculptuur betekenen hetzelfde

Misschien heb je ze beide wel langs zien komen tijdens het doen van je research. Dat kan kloppen. Liposuctie en liposculptuur betekenen beide het wegzuigen van vet. De behandelmethode is wel anders. Liposuctie is in feite de oude, grovere behandelmethode. Liposculptuur is subtieler. De meeste klinieken gebruiken daarom tegenwoordig de laatste, maar omdat liposuctie de bekende benaming is, zul je die naam vaak voorbij zien komen.

Fabel: liposuctie is gevaarlijk

Net als bij iedere operatie, kleven er aan een liposuctie risico’s. Zo heb je kans op nabloedingen of infecties. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen en verloopt een liposuctie meestal probleemloos. Het is dus niet gevaarlijk.

Fabel: liposuctie helpt tegen cellulite 

Cellulite wordt veroorzaakt door vetophopingen vlak onder de huid. Tijdens een liposuctie wordt diep liggend vet weggehaald. Dit is niet het vet dat cellulite veroorzaakt. Om cellulite te verwijderen, heb je een andere behandeling nodig.

Fabel: na liposuctie word je niet meer dikker

Het vet dat is weggehaald komt in principe niet meer terug. Toch kun je na een liposuctie gewoon dikker worden. Het is dus belangrijk dat je na de ingreep gezond blijft eten en bewegen. 

Feit: er kan maar een beperkte hoeveelheid vet weggehaald worden

Liposuctie is geen snelle manier om af te vallen. De behandeling is echt bedoeld voor het laatste restje vet dat je met sporten en gezond eten niet wegkrijgt. Artsen geven aan dat je beter niet meer dan 5 liter kunt laten weghalen. 

Feit: liposuctie in je gezicht kan ook

Zeker! Je kunt vet laten wegzuigen uit je kin, kaaklijn, hals en wangen bijvoorbeeld. 

Fabel: je moet altijd onder volledige narcose

Nee hoor, dit hoeft niet. Sommige artsen vinden het zelfs prettiger om gebruik te maken van een plaatselijke verdoving. Ze vragen je dan af en toe te bewegen of een spier aan te spannen, zodat de vorm van je lichaam beter zichtbaar is. Voor jou is het prettig, omdat je na afloop geen last hebt van de overblijfselen van de narcose.

Feit: ik krijg maar kleine littekens 

Klopt! De arts zet twee kleine sneetjes voor hij van start gaat. Als je huid na de behandeling goed herstelt, zie je hier na afloop vaak niet veel meer van. 

Fabel: een liposuctie is hartstikke duur

Duur is natuurlijk een subjectief begrip. Wat voor de één duur is, is voor de ander geen probleem. De prijs van een liposuctie is afhankelijk van het gebied dat je laat behandelen. Vet wegzuigen van je kin kost je ongeveer duizend euro. Maar wil je flink wat vet kwijt bij je buik en billen, dan kan je maar zo drieduizend euro kwijt zijn.

De prijs is ook afhankelijk van de kliniek die je kiest. Goedkoop is niet altijd de beste optie. Vergelijk klinieken en vind zo de beste voor jouw behandeling!