Huid verzorgen na een chemische peeling

13 februari 2023 | Chemische peeling

Een chemische peeling kan wonderen doen voor je huid. Het helpt bijvoorbeeld tegen huidveroudering, beginnende rimpels en oppervlakkige littekens. Om het meest optimale resultaat te bereiken, is het wel belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Zeker vlak nadat je de peeling hebt laten doen. Met deze tips zit je goed.

Tijdens een chemische peeling wordt een chemische vloeistof op je huid gesmeerd. Deze vloeistof verwijdert de bovenste laag van je huid, je huid raakt als het ware beschadigd. Daardoor wordt je huid gestimuleerd om te herstellen, om meer collageen en elastine aan te maken. 

Een effectieve, maar ook heftige behandeling. Je kunt na afloop bijwerkingen krijgen zoals roodheid, irritatie, jeuk en een branderig gevoel. Geen wonder dus dat de nazorg na een chemische peeling belangrijk is. Zo kun je de bijwerkingen verminderen.

Zo min mogelijk warm en heet water

Probeer je gezicht te wassen met koud water. Dat is misschien even wennen, zeker in de winter, maar wel belangrijk. Warm en zeker heet water kan je huid irriteren, koud water verkoelt. Water drinken is overigens ook belangrijk, zo hydrateer je van binnenuit. Drink zeker twee liter per dag, maar het liefst meer. Warm drinken mag overigens wel, flink theeleuten dus!

Hydraterende crème

Over hydrateren gesproken, een hydraterende crème kan ook wonderen doen. Omdat de chemische peeling je huid beschadigd heeft, is het fijn om regelmatig te smeren met een goede dag- en nachtcrème. Kies een variant zonder parfum, zeep of andere irriterende stoffen. De specialist in de kliniek waar je behandeld wordt, kan je hierbij adviseren. 

Vermijd exfolianten en retinol

Let op: gebruik geen exfoliant de eerste week na de peeling. Je huid is hier dan nog niet voldoende voor hersteld. Ook crèmes en serums met retinol kun het beste even een weekje bewaren. Retinol zorgt weliswaar voor celvernieuwing, maar dat doet de chemische peeling ook. En te veel is nooit goed. Gun je huid wat rust.

Niet in de zon of onder de zonnebank

Dit is misschien een open deur, maar de zon is de meest schadelijke factor voor je huid. Omdat je tijdens een chemische peeling de beschermlaag van je huid beschadigt, is de zon de eerste twee weken echt een no go. Daarna is het belangrijk dat je altijd smeert met een zonnebrand die minstens spf 30 heeft. Anders kun je last krijgen van pigmentvlekjes. Een grote zonnehoed is overigens ook altijd een goed idee.

Geen zwembad, stoombad of zonnebank

Heerlijk, een dagje wellness. Maar na een chemische peeling kun je dat beter even niet doen. Sauna’s en stoombaden zorgen voor een verhoogde bloedcirculatie. Dat kan in combinatie met de hitte zorgen voor een extra rode en geïrriteerde huid. Even een weekje uitstellen dus.

Niet sporten

Was je nog op zoek naar een excuus om niet naar de sportschool te hoeven? Nou, hier hebben we hem voor je. Van sporten krijg je het heel warm en ga je zweten, en dat is nou net niet goed voor je herstellende huid. Beter even niet doen dus. Ben je juist graag in de sportschool te vinden? Geen zorgen, na een dag of twee mag je je weer in het zweet werken.

Geen make-up

De eerste 24 uur kun je beter met een blotebillengezicht door het leven gaan. Make-up is namelijk niet al te best voor je huid. Dus ondanks dat je dat rode velletje misschien wilt camoufleren met een laagje foundation: doe het niet.

Het belangrijkste als je kiest voor een chemische peeling is dat je de behandeling laat uitvoeren door een ervaren specialist. Je vindt die in een goede kliniek voor chemische peeling. Vergelijk onafhankelijke reviews en bekijk voor- en nafoto’s zo krijg je vast een idee van het mogelijke resultaat. Heb je een kliniek gevonden die je aanspreekt? Dan plan je gemakkelijk een eerste consult in. Succes!