Hoe komt het toch dat mensen soms anders op je reageren dan je verwacht?

04 oktober 2018 | Botox , | Fillers

Voor mensen die werkzaam zijn in een publieke functie is het belangrijk om betrouwbaar en rustig over te komen.Onbewust zenden we signalen naar elkaar uit; de zogenaamde non-verbale communicatie. Deze signalen hebben een grote invloed op onze communicatie en betrouwbaarheid.

Hoe meer de mimiek van je gesprekspartner overeenkomt met de boodschap, hoe prettiger we ons bij die persoon voelen. Het roept geen onrust of vraagtekens op. Rust in het gezicht van de ander maakt ons zelf ook rustig.

Maar hoe zit dat dan als het gezicht er in rust nors, ontoegankelijk of arrogant uitziet? Dit wordt in het Engels oneerbiedig ‘Resting Bitch Face (RBF)’ genoemd. Hierbij doelt men op een kwade of norse blik met gefronste wenkbrauwen en/of samengeperste lippen met afhangende mondhoeken. Jammer genoeg kan je hier zelf niet zoveel aan doen. Iemand die zich bewust is van zijn of haar RBF zal dit misschien ‘compenseren’ tijdens een gesprek door af en toe overdreven te glimlachen om vriendelijkheid te benadrukken. Helaas heeft dit echter een averechts effect; diegene zal eerder als onbetrouwbaar worden bestempeld omdat de gesprekspartner het signaal krijgt dat iets niet klopt.

Het liefst heb je in rust een frisse en neutrale blik. Mocht je dit niet van jezelf hebben, dan heeft het soms zin om dit te trainen met gezichtsyoga. Hierdoor krijg je meer controle over de spieren in je gezicht.

Indien u er met yoga er niet helemaal uitkomt, dan kan een cosmetische behandeling wellicht een oplossing zijn. Bij een cosmetische behandeling denkt u misschien aan de stereotypen volle lippen of bewegingsloos gezicht. Indien een cosmetische behandeling goed wordt uitgevoerd, mag men echt niet kunnen zien dat iemand behandeld is, behalve dat iemands mimiek er meer betrouwbaar en rustiger uitziet. Het gezicht wordt meer in balans gebracht.

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Kliniek Dokter Frodo geschreven.

Bekijk deze kliniek