Eten na tanden bleken: zo doe je dat

28 augustus 2023 | Tanden bleken

Na een - of meerdere - tandenbleeksessie zijn je tanden weer parelwit. Dat wil je dan natuurlijk ook zo houden. En dat kan, als je rekening houdt met wat je eet en drinkt. Daarom hebben we voor jou dit lijstje met dingen die je beter niet of juist wel kunt doen als je gaat eten na tanden bleken.

Je tanden bleken kan op verschillende manieren. Met een doe-het-zelf thuiskit of in een professionele kliniek met een flinke lading peroxide. Welke behandelmethode je ook kiest, je wilt dat het resultaat zo lang mogelijk blijft. Eet en drink deze dingen dan vooral niet.

Koffie en thee

Zwarte koffie en thee verkleuren je tanden. Kijk maar eens naar wat er achterblijft als je kopje leeg is en je het even laat staan. Dat gebeurt dus ook met je tanden. Kies daarom liever voor witte of kruidenthee. Kun je echt niet zonder dat kopje koffie? Spoel dan na met water en poets je tanden zo snel mogelijk.

Rode wijn

Net als koffie en zwarte thee zit ook in rode wijn veel kleur. Witte wijn en rosé zijn geen probleem, maar een glas rode wijn kan zorgen voor vlekken op je nieuwe witte tanden.

Citrusvruchten

Citrus is - je raadt het al - zuur en zure voedingsmiddelen kunnen het glazuur van je tanden aantasten. Dit kan pijnlijk zijn als je net je tanden hebt gebleekt, maar ook een negatief effect hebben op het resultaat. Even niet zo zuur eten dus. Denk aan citroen en sinaasappel, maar ook tomaten en frisdrank.

Scherp eten

Ben je fan van Thais eten? Of andere pittige gerechten? Dan hebben we slecht nieuws voor je: pittig eten kan namelijk pijnlijk zijn na het bleken van je tanden, omdat je tanden extra gevoelig zijn. Beter even niet doen dus. De gevoeligheid wordt na loop van tijd wel beter, uiteindelijk zul je dus best weer een tripje naar de Thai kunnen doen.

Sigaretten

Ook sigaretten hebben invloed op je tanden, en niet op een positieve manier. Nicotine en andere chemische stoffen in sigaretten hebben een extra groot effect na het tanden bleken, omdat je tanden dan kwetsbaarder zijn. Stoppen met roken is echt het beste voor die parelwitte tanden. 

Wat eet je wel?

Goed, het lijstje met dingen die je beter niet kunt eten na tanden bleken is dus best lang. Maar er zijn ook dingen die je juist wél kunt eten om je witte tanden te behouden. Denk hierbij aan melk, wat door zijn calcium en caseïne bijdraagt aan het versterken van je tanden. En water, wat eventuele resten van verkleurend eten wegspoelt. Ook zachte, gekookte groenten hebben geen invloed op je gevoelige tanden. 

Daarnaast is het extra belangrijk om aan goede mondverzorging te doen als je net je tanden hebt gebleekt. Twee keer per dag poetsen en flossen dus. 

Maak een afspraak met een specialist

Wil je zeker weten dat je goed omgaat met je pas gebleekte gebit? Maak dan een afspraak bij een kliniek voor tanden bleken bij jou in de buurt en overleg tijdens het eerste consult met de specialist hoe je dit het beste kunt doen. 

35 Tanden bleken klinieken
Vergelijk alle klinieken