Buikwandcorrectie: 6 veelgestelde vragen

18 juli 2022 | Buikwandcorrectie

Je buik is slap, de huid hangt en die bikini laat je liever links liggen. Zonde! En nergens voor nodig, want een buikwandcorrectie kan de oplossing zijn. Maar dan is het wel goed om te weten wat dat precies is en waar je rekening mee moet houden. Daarom beantwoorden wij de 6 meest gestelde vragen over de buikwandcorrectie.

De spieren en de huid van je buik kunnen in de loop der jaren verslappen. Doordat je behoorlijk wat kilo’s bent afgevallen, zwangerschappen achter de rug hebt of gewoon ouder bent geworden. Dat kan psychische, maar ook fysieke problemen veroorzaken. Wil je er wat aan doen? Lees snel verder.

Wat is een buikwandcorrectie?

Tijdens een buikwandcorrectie, ook wel buikwandplastiek of abdominoplastiek genoemd, wordt de overtollige huid op je buik verwijderd. Heb je naast overtollige huid ook last van verslapte spieren? Dan kan de specialist deze aanspannen. Zo wordt je buik een stuk strakker.

Is het herstel zwaar?

Poeh, dat is een lastige vraag. Wat voor de één zwaar is, valt voor de ander misschien wel mee. Over het algemeen is een buikwandcorrectie een vrij zware ingreep. Het herstel is dan ook niet zomaar achter de rug. Er worden drains in je buik geplaatst om vocht en bloed af te voeren en je moet een week totale rust houden. Na de operatie blijf je sowieso een paar nachten in de kliniek of in het ziekenhuis, afhankelijk van waar je behandeld bent. 

Ook draag je de eerste zes weken een speciale band om je buik, een drukpak in de vorm van een soort korset. Hierdoor gaat het herstel sneller en krijg je een mooier resultaat.

Wat zijn de kosten van een buikwandcorrectie?

Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Bijvoorbeeld van of niet alleen de huid, maar ook de spieren van je buik verslapt zijn. En van hoeveel huid er weggehaald moet worden. Daarnaast is de behandelmethode een grote factor in de prijs. Over het algemeen betaal je tussen de 3.000 en 9.000 euro. Vraag tijdens het eerste consult met de kliniek of specialist na wat de precieze prijs van jouw behandeling is. Vraag daarbij of het gaat om een totaalprijs, zodat je niet achteraf nog voor verrassingen komt te staan. 

Kun je een vergoeding voor een buikwandcorrectie krijgen?

Dat kan, maar je moet voldoen aan strenge eisen. Je krijgt een buikwandcorrectie namelijk alleen vergoed als de behandeling medisch noodzakelijk is. Dat is het bijvoorbeeld als je heel veel moeilijker kunt bewegen vanwege het te veel aan huid. Of als je ernstige smetten hebt in de huidplooi die is ontstaan door je verslapte huid. Het is belangrijk om toestemming te krijgen van je zorgverzekeraar als je een vergoeding wilt. Doe dit voordat je de behandeling ondergaat. Die toestemming heb je namelijk nodig om een vergoeding te krijgen.

Krijg je geen vergoeding voor je buikwandcorrectie? Dan kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Dat kan bij sommige zorgverzekeraars. Ook hier zitten verschillende eisen aan. Bijvoorbeeld dat je BMI minstens een jaar onder de 30 is. Check dit dus ook goed vooraf.

Hoe ziet het litteken eruit? En na 1 jaar?

Dat hangt af van de behandelmethode die bij jou gebruikt is. Je hebt sowieso een litteken van heup tot heup aan de onderkant van je buik. Wordt je navel verplaatst? Dan zit er rond de navel ook een litteken. Bij een fleur-de-lis buikwandcorrectie wordt ook nog een snee gemaakt van je navel naar beneden, ook daar komt dus een litteken.

Na een jaar is het litteken al wat minder. Je huid heeft nodig om te herstellen, soms duurt dit tot een jaar of twee. Ook dan blijft het litteken nog wel zichtbaar, maar minder heftig. Je kunt het herstel bespoedigen door littekencrème te smeren. Vraag dit na bij de specialist die je behandelt. Hij of zij heeft vast goede tips.

Kan het ook na een zwangerschap met keizersnede?

Ja hoor, dat kan. Zowel na een zwangerschap als na een bevalling met behulp van een keizersnede kun je een buikwandcorrectie laten doen. Sterker nog, de kans is groot dat de huid van je buik is uitgerekt door de zwangerschap. Zeker als je meerdere keren zwanger bent geweest. Een buikwandcorrectie is een goede oplossing hiervoor.

Ben je op zoek naar een kliniek voor een buikwandcorrectie? Vergelijk onafhankelijke reviews, zodat je weet hoe andere mensen de behandeling vonden bij de kliniek die jij op het oog hebt. Op de pagina van de kliniek kun je direct een eerste consult inplannen. Dit is helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.