Buccaal vetverwijdering - Dr. Thanya Tha-In van Skin + Surgery vertelt

06 april 2020

Buccaal vet verwijderen, alles wat je wilt weten

Het je last van een volle maan gezicht of hamsterwangen? Ben je mooi slank, maar je gezicht oogt vol op de foto’s? Dan is buccaal vetverwijdering mogelijk een geschikte oplossing voor jou.

Wat is buccaal vetverwijdering of bichectomie? 

Buccaal vet verwijderen is een ingreep waarbij het buccale vet van je wangen wordt verwijderd. Het wordt ook wel bichectomie genoemd. Door de ingreep lijkt je gezicht slanker en krijgt je jukbeenderen meer definitie. Het buccale vet zit diep in de onderwang. Dus niet bij je jukbeenderen, maar meer aan de zijkant van je mond. Het vet geeft een “hamsterwang” effect. De grootte van je buccale vet varieert van persoon tot persoon, ongeacht je gewicht. Eigenlijk is het zo dat de grootte van de buccale vet vaak erfelijk wordt bepaald. Vaak wordt vergrote buccaal vet gezien bij mensen uit het midden-oosten, Azië of Zuid-Amerika.

Het buccale vet is een vetkussentje diep in de wang omringd met zenuwen. Daarom worden ze niet verwijderd middels een liposuctie, omdat de kans op zenuwbeschadiging groot is. Liposuctie van je wangen wordt daarom niet aangeraden. Wel wordt een liposuctie van de onderkin vaak gecombineerd met het verwijderen van het buccale vet, om de onderkin en kaak slanker en gedefineerder te laten lijken. Ook kunnen fillers worden gebruikt om de jukbeenderen meer te accentueren.

Voordelen van buccaal vet verwijderen

  • Je hebt geen zichtbare littekens van de ingreep, omdat de snee aan de binnenkant van je wang wordt gezet
  • De resultaten zijn permanent, zelfs als je aankomt in gewicht.
  • Het is een snelle procedure: het verwijderen van het buccale vet duurt meestal ongeveer 60 minuten.
  • Hersteltijd is minimaal en de meeste patiënten gaan na drie dagen weer aan het werk.
  • Deze operatie geeft mensen met een “babyface” een meer volwassen look.

Nadelen van buccal vet verwijderen

  • Naarmate je ouder wordt of veel gewicht verlies, kan het zijn dat je gezicht meer ingevallen gaat uitzien na de ingreep. Houd er ook rekening mee dat als je ouder wordt, het buccale vet van nature ook gaat krimpen. 
  • Het verwijderen van het buccale vet kan complicaties hebben, zoals bloedingen, beschadiging van de gezichtszenuw en minder goed de mond open kunnen doen.
  • Je zult een paar weken zwelling hebben. Het lijkt een beetje alsof je je verstandskiezen hebt getrokken.
  • Lange termijn effect na buccaal vet verwijdering is niet bekend.

Wie is een goede kandidaat

Buccale vetverwijdering is een mooie procedure voor patiënten die het gevoel hebben dat hun gezicht overdreven rond of mollig is. Het creëert een slanker, gecontourde en meer gebeeldhouwde onderste derde van het gezicht. Optimale kandidaten hebben een BMI onder de 25.  

De ingreep

De operatie begint met lokale verdoving. De chirurg maakt vervolgens kleine incisies aan de binnenkant van je wangen. Het vet wordt via een kleine snee verwijderd en dichtgehecht. De ingreep is goed te verdragen en is vergelijkbaar met een tandarts behandeling. Je gaat naar huis met een druk verband voor de ondersteuning en we adviseren de mond 3x per dag te spoelen met Listerine.

Buccaal vetverwijdering is relatief nieuw in Nederland. Het is belangrijk om goed voor onderzoek te doen en naar de juiste specialist te gaan, die deze ingreep vaak uitvoert.

Na de ingreep

De dagen na de ingreep kan er zwelling ontstaan en kun je het gevoel hebben of er een uitgebreide tandartsbehandeling is uitgevoerd. Je kunt het gelaat met coldpacks koelen om druk en zwelling te verminderen. 

Ook kun je aan de binnenkant van de mond de hechtingen voelen. Probeer deze zoveel mogelijk met rust te laten. De hechtingen lossen vanzelf op.

Zorg dat je mondspoelwater in huis heeft. Je dient namelijk na elke maaltijd u mond te spoelen ter voorkoming van infecties.

Het advies is in ieder geval 3 dagen na de ingreep het rustig aan te doen, maar in principe zou je de dag na de ingreep weer kunnen werken. 

De kosten voor het verwijderen van het buccale vet

De kosten van het verwijderen van het buccale vet kan heel erg variëren per kliniek. Omdat het relatief nieuw is, zijn er weinig klinieken gespecialiseerd in deze ingreep. Let op: kies niet per definitie voor de meest goedkope kliniek, maar besteed tijd aan het vergelijken van klinieken. Omdat het verwijderen van vet uit je gezicht wordt beschouwd als een cosmetische procedure, wordt het niet gedekt door een verzekering. 

Nonchirurgische alternatieven voor het verwijderen van buccale vetten

Het verwijderen van je hamsterwangen kan ook zonder operatie. Overweeg dan een botuline toxine behandeling of een filler behandeling.

Om je onderkaak smaller te laten lijken kan botuline toxine in de kaakspier worden gespoten. De spier wordt door de behandeling smaller en daardoor lijkt de kaak minder vierkant.

Door je jukbeenderen met fillers meer te accenturen, lijkt je gezicht meer gedefineerd. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans. Daarom is het belangrijk dat je wordt geadviseerd door een gecertificeerde specialist die met een esthetisch oog naar je gezicht kijkt.

Dokter Thanya Tha-In is gecertificeerd chirurg (MSRC) opgeleid aan de Erasmus Medisch Centrum en European Collage of Aesthetics Medicine (ECAMS). Ze is gespecialiseerd in cosmetische gelaatschirurgie en heeft inmiddels meer dan 1500 ingrepen aan het gelaat uitgevoerd. Ze is verbonden aan de Skin Surgery Clinics in Den Haag en Rotterdam.

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Skin + Surgery Clinics geschreven.

Bekijk deze kliniek