Betere voorlichting over behandelingen in het buitenland

09 mei 2022

…daar pleit de Tweede Kamer voor naar aanleiding van het toenemende aantal verhalen over cosmetische ingrepen in het buitenland die tot ernstige complicaties leiden. De VVD en het CDA dienden twee moties in over het onderwerp, die moties haalden een meerderheid.

De Tweede Kamer-partijen willen onder andere dat er meer aandacht wordt besteed aan het geven van voorlichting over de bemiddelingsbureau’s die zich bezighouden met plastische en cosmetische ingrepen in het buitenland. Het gaat dan om organisaties die vaak zogenaamde ‘pakketreizen’ aanbieden: een behandeling inclusief vlucht en verblijf. 

De VVD en het CDA geven aan dat sommige bureau’s onvolledige of misleidende informatie geven over bijvoorbeeld de gezondheidsrisico’s die aan zo’n behandeling kleven. Daarnaast worden operaties soms uitgevoerd door artsen zonder vergunning en ontbreekt het wel eens aan de nazorg die veel ingrepen nodig hebben.

De Brazilian Butt Lift

Een voorbeeld van operaties in het buitenland waar het vaak fout gaat, is de Brazilian Butt Lift (BBL). Wij schreven al eerder over het gevaar van de BBL, waarbij vet door middel van liposuctie wordt weggehaald en weer wordt ingespoten in de billen. Een aantal maanden geleden overleed een Nederlandse vrouw nadat ze deze ingreep liet doen in het buitenland, in Turkije. Deze operatie is zo gevaarlijk dat hij in Nederland nauwelijks wordt uitgevoerd.

Overweeg je een behandeling te laten uitvoeren in het buitenland? Zorg er dan altijd voor dat je goed je research doet. Niet voor niets waarschuwden plastisch chirurgen eerder al voor behandelingen in het buitenland. Je leest hier alles over de verschillen tussen een cosmetische behandeling in Nederland of in het buitenland.