Cosmetische ingrepen in het buitenland of Nederland?

10 januari 2022

Je hoort er tegenwoordig veel over: cosmetische ingrepen in het buitenland met alle gevolgen van dien. Maar is dat het handjevol waarbij het serieus mis gaat? Of is het echt zo gevaarlijk? We nemen je mee in de verschillen tussen een behandeling in het buitenland en in Nederland.

Op vakantie naar Turkije, Polen of Brazilië. Niet voor de zon of rijke cultuur, maar voor een liposuctie, haartransplantatie of bilvergroting. Mensen kiezen steeds vaker voor cosmetische en plastisch chirurgische ingrepen in het buitenland. Medisch toerisme wordt het ook wel genoemd. Er wordt veel voor gewaarschuwd, terecht of niet? We zetten de verschillen tussen een behandeling in Nederland en in het buitenland voor je op een rij.

Een andere taal

Ja, een open deur, maar wel een belangrijke. Kies je voor een behandeling in het buitenland, dan kan het goed zijn dat de specialist die jou behandelt niet dezelfde taal spreekt. Soms spreekt hij of zij goed Engels, maar dat is niet altijd het geval. Check dit dus goed van tevoren als je een behandeling in het buitenland overweegt. 

Tijdens het eerste consult wil je alle vragen beantwoord krijgen die je hebt. Spreek je niet dezelfde taal? Dan heb je kans op miscommunicaties. En dat wil je natuurlijk niet bij zoiets belangrijks als een operatie. 

De wet- en regelgeving

In Nederland zijn strenge regels rondom de kwaliteit van plastisch chirurgen en klinieken. Zo zijn er strenge wetten om reclame voor cosmetische ingrepen aan banden te leggen. Zo mag je niet zomaar korting geven op een behandeling. En moeten specialisten en klinieken aan strenge hygiëne- en opleidingseisen voldoen. 

Ieder land mag voor zichzelf bepalen wat de wet- en regelgeving rondom plastische en cosmetische chirurgie is. Er is geen Europees beleid. De regels kunnen in andere landen dus een stuk soepeler zijn. Dit is moeilijk te controleren. 

Nazorg

De meeste behandelingen vereisen goede nazorg. Zeker als het gaat om ingrijpende operaties zoals een liposuctie, maagverkleining of bilvergroting. Overweeg je zo’n operatie in het buitenland uit te laten voeren? Check dan van tevoren goed hoe het zit met de nazorg. Wie doet de controles? Is er een kliniek in Nederland die dat op zich neemt? Of moet je daarvoor weer naar het land van bestemming - met alle extra kosten voor vluchten en overnachtingen van dien.

De toelatingseisen 

In Nederland kom je niet altijd in aanmerking voor een bepaalde operatie, bijvoorbeeld omdat je te zwaar bent. Overgewicht kan gevaarlijke complicaties opleveren. Het kan daarom zijn dat Nederlandse specialisten bepaalde ingrepen niet willen uitvoeren. In sommige andere landen zijn ze wat minder streng. Je kunt daar misschien wel een operatie laten uitvoeren, waar je hier niet voor in aanmerking komt. Met alle risico’s van dien. 

Lagere prijs

Er zitten dus best wat haken en ogen aan een plastisch chirurgische of cosmetische behandeling in het buitenland. Waarom kiezen dan toch steeds meer mensen voor een tripje over de grens om zich te laten behandelen? Simpel: de prijs. Een ingreep is in het buitenland vaak goedkoper, zeker in landen als Thailand, Colombia en Polen.

Kortere wachtlijst

Een andere reden kan de wachtlijst zijn. Voor sommige ingrepen is in Nederland een wachtlijst, je bent dus niet direct aan de beurt. Bijvoorbeeld doordat er weinig specialisten zijn die een bepaalde operatie kunnen uitvoeren. Of omdat de behandeling die jij wilt laten doen simpelweg een populaire is. In andere landen is die wachtlijst soms korter en ben je dus sneller aan de beurt.

Cosmetische ingrepen in België

Technisch gezien is België natuurlijk ook buitenland voor Nederlanders. Toch is dit misschien een veiligere keus als je een behandeling in het buitenland wilt laten uitvoeren. In België is de wet- en regelgeving namelijk vergelijkbaar met die van Nederland. Ook streng dus. Daarnaast is het een stuk makkelijker om naar onze zuiderburen af te reizen voor een eventuele controle of nazorgbehandeling. 

Vind de juiste specialist

Of je nu kiest voor een behandeling in het buitenland of in Nederland, het is belangrijk dat je kiest voor een ervaren specialist bij een goede kliniek. Die vind je bijvoorbeeld door goede research te doen. Onafhankelijke reviews lezen helpt daarbij. Daarnaast kun je een eerste consult inplannen bij een specialist. Dit is altijd vrijblijvend.