Acné littekens verwijderen, dit is de behandeling

10 mei 2021 | acnelittekens

Acné kan je huid flink beschadigen. Niet alleen terwijl je er last van hebt, ook naderhand nog. Het kan vervelende littekens veroorzaken, vooral in je gezicht. Deze zijn moeilijk te camoufleren en kunnen je flink onzeker maken. Geen zorgen, acné littekens verwijderen is mogelijk. Lees snel meer over de mogelijke acné behandelingen.

Jeugdpuistjes, eigenlijk is het een misleidende naam. Deze puistjes, daardoor vaak ook acné genoemd, komen ook voor bij volwassenen. Sterker nog, 90% van de mensen krijgt ermee te maken. Het is een ontsteking van de huid, die vaak voorkomt in het gezicht, op de rug en op de borst. Ook als je eindelijk van de acné verlost bent, kun je nog achtervolgd worden door de gevolgen: littekens.  

Hoe ontstaan acné littekens?

Door de ontsteking, beschadigt je huid. Deze beschadiging kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. In dat geval wordt het een litteken. Dit kan bijvoorbeeld komen door het krabben aan of uitknijpen van een puistje. Maar ook als je het gewoon met rust laat, kan het zijn dat acné resulteert in een litteken. 

Soms verdwijnen de plekjes weer, dat kan ruim een half jaar duren. Heb je jaren later nog last van bobbeltjes, putjes of vlekken? Dan is er waarschijnlijk littekenweefsel ontstaan. Dit gaat niet meer vanzelf weg.

Acné littekens verminderen of verwijderen

Het is dus lastig om de acné littekens helemaal te verwijderen, maar niet onmogelijk. Op z’n minst, kan een behandeling de zichtbaarheid flink verminderen. Belangrijk is dat er op de plek van het litteken nieuwe huid gaat groeien. Dat kan door verschillende behandelingen.

Chemische peeling

De meest toegankelijke optie om huidvernieuwing te stimuleren, is een chemische peeling. Dit klinkt eng, maar dat valt mee. Er zijn schoonheidsspecialisten die dit aanbieden, je hoeft niet per se naar een cosmetische kliniek. Let wel op dat je je laat behandelen door een ervaren specialist.

Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van je huid verwijderd door middel van één of meerdere vloeistoffen. Je huid wordt rood en gaat vervellen. Zo wordt de aanmaak van collageen en elastine bevorderd en maakt jouw lichaam zelf nieuwe huid aan. Je huid wordt gladder en oneffenheden minder zichtbaar. 

Microneedling

Een andere techniek om de huid aan te sporen zichzelf te vernieuwen, is microneedling. Met kleine, trillende naaldjes worden er microkanaaltjes in je huid gemaakt. Hierdoor wordt, net als bij een chemische peeling, collageen en elastine aangemaakt. 

Laseren

Ernstige vormen van acné en de bijbehorende littekens zijn niet te verwijderen met bovenstaande oplossingen. Deze kun je behandelen door middel van lasertherapie. Een laser kan diep in de huid doordringen en er zo voor zorgen dat daar nieuwe cellen aangemaakt worden. 

Acné littekens verwijderen: de kosten

Goed, je kunt er dus vanaf komen. Maar tegen welke prijs? Dat ligt helemaal aan de behandeling die je nodig hebt. Een chemische peeling kun je al vanaf 75 euro laten doen en microneedling kost je ongeveer 150 euro per behandeling. Voor het laseren van je acné littekens betaal je het meeste: rond de 350 euro per behandeling.

Vergoeding door je zorgverzekering

Vaak heb je meerdere behandelingen, zeker drie of vier, nodig voor je echt resultaat ziet. Dat kan dus flink in de papieren lopen. Soms kun je een behandeling tegen acné littekens vergoed krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar en verandert elk jaar. Check dus goed vóór je een behandeling laat uitvoeren hoe dat zit bij jouw verzekeraar. 

Een goede kliniek vinden

Voor welke behandeling je ook kiest, het is belangrijk dat je deze laat uitvoeren bij een goede kliniek. Lees daarom eerst eens wat onafhankelijke reviews en bekijk goed hoe de kliniek die jij op het oog hebt beoordeeld wordt. Zo weet je waar je aan toe bent. 

15 Acnelittekens klinieken
Vergelijk alle klinieken