Spijt van een tattoo én het verwijderen ervan

29 juli 2021 | Tatoeage Verwijderen

Een tattoo is permanent. Je denkt er waarschijnlijk dus goed over na voor je hem laat zetten. Heb je er toch spijt van? Dan kun je een tattoo laten verwijderen met een laser. Pijnlijk, maar wel effectief. Meestal tenminste, want het weglaseren kan ook fout gaan. Andy Han, een tattooverwijderaar uit Rotterdam, heeft daarom het meldpunt Tattoo Laser Ellende opgericht. 

Vrijwel iedere week ontvangt Andy berichten van mensen bij wie het verwijderen van een tattoo is misgegaan. Hij krijgt die berichten, omdat hij de oprichter is van de stichting Spijt van Tattoo. Aan de NOS vertelt hij wat hij ziet. “Foto's van verbrande huid, rode wonden, blaren, littekens. Die mensen kon ik voorheen niet helpen, want ik behandel geen mensen met brandwonden of littekens." Daarom is hij het meldpunt begonnen.

Op tijd behandelen

Het meldpunt kan adviseren over de wonden die zijn ontstaan na een behandeling. Aan de hand van foto’s krijg je advies van een brandwondenspecialist of plastisch chirurg. Andy legt uit: “Veel mensen blijven er mee doorlopen, maar als je er op tijd bij bent, krijg je de juiste behandeling. De huisarts of het brandwondencentrum is dan nog de enige optie." 

Tattoo verwijderen bij de kapper

Eén van de oorzaken die Andy aanwijst voor het grote aantal mislukte laserbehandelingen, is de apparatuur. "Die apparatuur wordt aangeboden in combinatie met een cursus, waardoor de indruk ontstaat dat het verwijderen van een tatoeage in een paar weekenden kan worden geleerd. Maar dat leer je niet zo snel. Dat is echt weggelegd voor huidtherapeuten."

Bij het verwijderen van een tatoeage is het dus belangrijk dat je goed checkt of degene waarbij je aanklopt wel de juiste apparatuur en ervaring heeft. Kapsalons en schoonheidsspecialisten zijn dat vaak niet. “Een goede laser voor het verwijderen van tatoeages kost zo'n 350.000 euro. En dan krijgen ze een aanbieding voor een laser mét cursus van 10.000 euro. Ze zijn echt te goeder trouw omdat ze denken dat het net als ontharen is, wat ze waarschijnlijk al doen. 'Nou, dan gaan we ook tatoeages verwijderen.' En daar gaat het fout."

Een goede kliniek of huidtherapeut vinden

De beste plek vinden voor het verwijderen van je tattoo is meer dan alleen de website van de kliniek bekijken, vindt Andy. "Ze stelen foto's en ze stelen de teksten van andere websites. Kies voor een huidkliniek die ervaren is in het verwijderen."

71 Tatoeage Verwijderen klinieken
Vergelijk alle klinieken