Face slimming: alles over deze nieuwe ingreep

04 augustus 2021 | Face slimming

Face slimming, de naam zegt het eigenlijk al. Deze behandeling maakt je gezicht smaller. Het is een unieke combinatie van twee ingrepen. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee en het resultaat kan verbluffend zijn. Dr. Thanya Tha-In van Skin + Surgery Clinics geeft antwoord op de meestgestelde vragen over deze relatief nieuwe ingreep. 

Wat is face slimming?

“Face slimming is een unieke ingreep waarbij zowel het buccaal vet van de wangen wordt verwijderd, als liposuctie van de onderkin wordt gedaan. Door de ingreep lijkt je gezicht slanker, krijg je ter hoogte van je jukbeenderen meer definitie en wordt je kaaklijn meer zichtbaar en strakker. 

Het buccale wangvet en het wel of niet hebben van een onderkin, wordt vaak genetisch bepaald. Het is vet dat dus niet altijd weggaat door veel te sporten en te diëten. Een voller, ronder gezicht komt vaak voor bij mensen uit het Midden-Oosten, Azië en Zuid-Amerika. Daar zijn ingrepen als buccaal vetverwijdering en liposuctie van je onderkin dan ook razend populair.”

Waarom niet kiezen voor alleen liposuctie?

“Doordat het buccale vet diep in de wang zit en omringd wordt door zenuwen, wordt deze niet middels liposuctie verwijderd. Vet van de onderkin en rondom de kaaklijn wel.

Als je na een face slimming behandeling nog meer definitie wilt geven aan jukbeenderen en kaaklijn, kan je de ingreep altijd opvolgen met een filler behandeling.”

Wat zijn de voordelen van face slimming?

  • Je hebt nauwelijks zichtbare littekens. Buccaal vet wordt via de wang verwijderd en liposuctie wordt via minimale incisies onder de kin en achter beide oren uitgevoerd
  • De resultaten zijn permanent, zelfs als je aankomt in gewicht
  • Het is een snelle ingreep die gemiddeld 60 minuten duurt
  • Hersteltijd is minimaal en de meeste patiënten gaan na een kleine week weer
  • aan het werk.
  • Deze operatie geeft mensen met een “babyface” een meer volwassen look
  • De resultaten zijn drastisch, maar natuurlijk

Wat zijn de nadelen van face slimming?

  • Naarmate je ouder wordt of veel gewicht verliest, kan het zijn dat je gezicht er meer ingevallen gaat uitzien, doordat het buccale vet is verwijderd
  • Een operatie gaat altijd gepaard met een risico op complicaties zoals in dit geval bloedingen, beschadiging van de gezichtszenuw, asymmetrie en minder goed de mond open kunnen doen
  • Je zult een paar weken zwelling hebben. Het lijkt een beetje alsof je je verstandskiezen hebt getrokken.
  • Het lange termijn effect van buccaal vet verwijdering is niet bekend. Wie is een geschikte kandidaat

Voor wie is face slimming geschikt?

“De face slimming behandeling is een mooie ingreep voor patiënten die het gevoel hebben dat hun gezicht overdreven rond of mollig is. Het creëert een slanker, meer contour en meer gebeeldhouwde onderste derde van het gezicht. Optimale kandidaten hebben een BMI onder de 25.”

Hoe gaat een behandeling?

“De operatie begint met sedatie-medicatie waardoor je wat slaperig wordt. Zo heb je het minste last van de ingreep. Daarna word je lokaal verdoofd zodat je geen pijn voelt. De chirurg maakt vervolgens kleine incisies aan de binnenkant van je wangen. Het vet wordt via een kleine snee verwijderd en de snee wordt gehecht. De ingreep is goed te verdragen en is vergelijkbaar met een tandarts behandeling. Daarna wordt er een kleine incisie onder de kin en achter beide oren gemaakt. Met een canule wordt het vet vervolgens rondom de kaaklijn, kin en hals opgezogen.”

Waar kan ik het laten doen?

“Buccaal vetverwijdering in combinatie met liposuctie van de onderkin is relatief nieuw in Nederland. Het is belangrijk om goed vooronderzoek te doen en naar de juiste specialist te gaan, die deze ingreep vaak uitvoert.”

Waar moet je rekening mee houden na de behandeling?

“Je gaat naar huis met een drukverband ter ondersteuning en we adviseren de mond drie keer per dag te spoelen met Listerine. De dagen na de ingreep kan het drukverband vrij strak zitten. Dit is echter nodig ter ondersteuning en tegengaan van de zwelling. Als het drukverband is verwijderd kun je beurs aanvoelen, blauw zijn en last hebben van zwelling. Het helpt om je wangen en hals te koelen met cold packs.

De hechtingen onder de kin en achter de oren zijn aanvankelijk goed zichtbaar. Ook kun je de hechtingen aan de binnenkant van de mond voelen. Probeer deze zoveel mogelijk met rust te laten. De hechtingen lossen vanzelf op.”

Hoe kan ik me het beste voorbereiden?

“Zorg dat je mondspoelwater in huis hebt. Je dient namelijk na elke maaltijd de mond te spoelen ter voorkoming van infecties. Het advies is om in ieder geval de eerst week na de ingreep rustig aan te doen, maar in principe zou je zodra je je goed genoeg voelt weer kunnen werken.”

Wat zijn de kosten van face slimming?

“De kosten van een face slimming behandeling variëren per kliniek. Omdat het relatief nieuw is, zijn er weinig klinieken gespecialiseerd in deze ingreep. Let op: kies niet per definitie voor de meest goedkope kliniek, maar besteed tijd aan het vergelijken van klinieken. Omdat het verwijderen van vet uit je gezicht wordt beschouwd als een cosmetische procedure, wordt het niet gedekt door een verzekering.”

Zijn er ook non-chirurgische alternatieven voor het verwijderen van buccale vetten?

“Het verwijderen van je hamsterwangen kan ook zonder operatie. Overweeg dan een botuline toxine behandeling of een filler behandeling. Om je onderkaak smaller te laten lijken kan botuline toxine in de kaakspier worden gespoten. De spier wordt door de behandeling smaller en daardoor lijkt de kaak minder vierkant.

Door je jukbeenderen met fillers meer te accentueren, lijkt je gezicht meer gedefinieerd. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans. Daarom is het belangrijk dat je wordt geadviseerd door een gecertificeerde specialist die met een esthetisch oog naar je gezicht kijkt.”

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Skin+Surgery Clinics geschreven.

Bekijk deze kliniek
3 Face slimming klinieken
Vergelijk alle klinieken