Behandeling tegen overmatig zweten

03 maart 2021 | Miradry (overmatig zweten)

Kijk jij op cruciale momenten in de spiegel en slaat de twijfel toe? Wordt je nervositeit vertaald in grote natte vlekken onder je oksel? Ruik je rare geurtjes? Ervaar ik dit alleen? Nee, 1 op 10 heeft last van overmatig zweten in de oksel, 1 op 20 van onaangename geurtjes. Je bent niet alleen!

Als deze voorbeelden je bekend voorkomen, dan heb je waarschijnlijk last van overmatig okselzweten, onder artsen bekend als hyperhidrosis axillaris. Een kleine geruststelling: je bent niet de enige. Als dermatologen spreken we wekelijks mensen die er last van hebben. Daardoor weten we hoe groot de impact ervan op het dagelijks leven is. Door schaamte, frustratie en onzekerheid kunnen zelfs allerlei emotionele en psychische problemen ontstaan. Zelfs mildere vormen van okselzweten kunnen grote persoonlijke gevolgen hebben. Voorbereid zijn met een extra paar schone kleren of zelfs het vermijden van bepaalde situaties uit angst voor zichtbare zweetplekken of zweetgeurtjes.

Zweet om af te koelen

Je lichaam maakt zweet aan om zich af te koelen. Je gaat dus ook harder zweten als het warm is of als je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Zweten is dus belangrijk. Maar soms is er geen goede verklaring voor dat je lichaam zo begint te zweten op bepaalde plaatsen. Het zweet breekt bij je uit, terwijl je lichaam helemaal geen verkoeling nodig heeft. In sommige gevallen kunnen medicijnen of ziektes dit veroorzaken, maar bij de meeste mensen zit er een foutje in de aansturing van de zweetklieren: ze worden zomaar aangezet door overactieve zenuwen. Zweten is dus noodzakelijk, maar overmatig zweten en natte plekken of vieze geurtjes natuurlijk niet.

Wat kun je zelf doen?

Het is onmogelijk om zelf wat te veranderen aan de hoeveelheid zweet. Katoenen kleren kunnen het zweet absorberen, waardoor je het minder ziet dan bij synthetische materialen. Er bestaan ook een paar behandelingen die het zweten kunnen laten afnemen of zelfs stoppen. Voorbeelden zijn botulinetoxine-injecties (‘botox’), een operatie (sympathectomie) en MiraDry.

De MiraDry is op dit moment de populairste behandeling tegen overmatig zweten. Het is niet-invasief. Dat betekent dat er geen operatie voor nodig is. De behandeling kan gewoon in de behandelkamer en duurt ongeveer een a anderhalf uur. Het MiraDry-systeem geeft precies gedoseerde warmte af aan het gebied waar de okselzweet- en geurklieren zitten. De warmte schakelt deze klieren voor altijd uit, dus het resultaat is blijvend. Bovendien merk je al direct na de behandeling dat je veel minder zweet. Een ander voordeel is dat je nauwelijks van de behandeling hoeft te herstellen. 

Dr. Marco van Coevorden is dermatoloog en gespecialiseerd in de behandeling van overmatig zweten en in cosmetische behandelingen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Klik dan hier 

FDA en CE-keurmerk

Doordat de MiraDry-behandeling gebruik maakt van gedoseerde warmte, zijn er geen agressieve chemicaliën, gifstoffen, medicijnen of operaties nodig. MiraDry is zelfs door de strenge Amerikaanse FDA goedgekeurd en heeft het Europese CE-keurmerk gekregen. Het is de enige niet-operatieve behandeling waarvan klinisch bewezen is dat zweten en zweetluchtjes voorgoed verdwijnen. De behandeling mag alleen door gecertificeerde professionals uitgevoerd worden.

Voor de behandeling zelf betaal je bij de meeste klinieken rond de € 1500. Mocht er onverhoopt een tweede behandeling nodig zijn, dan kost deze € 1000 en een derde €750. De kosten worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraars.


Veelgestelde vragen


Hoe werkt de MiraDry?
De arts plaatst het handstuk van de MiraDry op een oksel. De warmte die dan vrijkomt, komt alleen in de zweetklieren terecht. De zweetklieren worden hierdoor voorgoed uitgeschakeld. 

Hoe verloopt de behandeling? 
Voordat de arts met de behandeling begint, krijg je een plaatselijke verdoving in beide oksels. De arts zet vervolgens een paar keer het MiraDry-handstuk op de oksels. Dit doet geen pijn. De totale behandeling duurt ongeveer een uur.

Een klein deel van de mensen heeft nog een tweede of derde behandeling nodig. Als je echt overmatig transpireert, is de kans dat je een tweede behandeling nodig hebt groter.

Wat gebeurt er na de behandeling? 
De meeste mensen kunnen na de behandeling gewoon aan het werk en hun dagelijkse activiteiten verrichten. Sporten kan meestal binnen een paar dagen weer. 

Na de behandeling kan de huid van je oksels wat vervelend pijnlijk en branderig aanvoelen of gezwollen zijn. Dit is een normaal effect van de behandeling; het gaat binnen een paar weken vanzelf weer over. Je kunt eventueel een pijnstiller nemen of de okselhuid koelen met een icepack.

Sommige patiënten hebben kortdurend een veranderd gevoel in de huid van hun oksels of bovenarmen, dit verdwijnt geleidelijk weer. 

Welke resultaten kan ik verwachten? 
Direct na de behandeling zul je waarschijnlijk al een stuk minder zweten. En uit recent klinisch onderzoek is gebleken dat de gemiddelde zweetafname maar liefst 82% is. Zoals bij elke medische behandeling kunnen de resultaten per persoon echter verschillen.

Hoe lang mag ik resultaat verwachten? 
De zweetklieren komen niet terug na de behandeling. Je zult dus de rest van je leven minder zweten.

Heb ik de zweetklieren in mijn oksel niet nodig? 
Nee. Je lichaam heeft meer dan 4 miljoen zweetklieren, waarvan er maar zo’n 2% in de oksels zitten. Behandeling van deze 2% heeft daarom geen effect op het vermogen van je lichaam om zichzelf te koelen. 

Waarin verschilt de MiraDry-behandeling van andere behandelingen? 
Alleen de MiraDry-behandeling biedt een blijvende oplossing zonder operatie. Ook is de MiraDry-behandeling de enige behandeling die zweetgeur kan verhelpen.

Is de MiraDry-behandeling ook geschikt voor andere lichaamsdelen?
Met de MiraDry kunnen op dit moment helaas alleen de oksels behandeld worden.

Is de MiraDry-behandeling geschikt voor mij? 
Als je last hebt van okselzweet, zweetgeurtjes of vlekken in je kleren, of als je geregeld deodorant moet gebruiken, is de MiraDry een goede oplossing voor jou.

Dit artikel is in samenwerking met kliniek Dr. Marco van Coevorden geschreven.

Bekijk deze kliniek
6 Miradry (overmatig zweten) klinieken
Vergelijk alle klinieken