Kosten borstvergroting

Overweeg je een borstvergroting? Voor je een definitieve beslissing maakt, weeg je verschillende factoren tegen elkaar af. Waaronder waarschijnlijk de prijs. De kosten voor een borstvergroting kunnen namelijk flink hoog oplopen. Daarom is het goed om te weten wat de verschillende prijzen zijn die kliniek hanteren. En waarop deze prijzen worden gebaseerd. Je leest er hieronder alles over.

De prijs van een borstvergroting

De prijzen die klinieken rekenen voor een borstvergroting kunnen behoorlijk uiteen lopen. Van 2.500 euro tot wel 6.000 euro. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het inkopen van de producten. Klinieken die veel implantaten inkopen, kunnen dat vaak voor een lagere prijs per implantaat doen. En dat wordt doorberekend aan jou.

Om je een overzicht te geven, hebben we in de tabel hieronder een tabel met prijzen ingevoegd. Zo zie je precies wat je kunt verwachten wanneer je bij een kliniek aanklopt.

Behandeling Gemiddelde prijs (indicatie)
Borstvergroting met ronde implantaten € 2.990,00
Borstvergroting met anatomische implantaten € 3.500,00
Borstvergroting d.m.v. lipofilling € 4.150,00

Waar worden kosten voor gerekend?

Er hangt dus een flink prijskaartje aan een borstvergroting. Maar dat is niet zomaar, er komt namelijk een hoop bij kijken. Je betaalt bijvoorbeeld voor onderstaande punten:

De vorm van de prothese. Hoe duur de implantaten zijn, is afhankelijk van het merk dat door de kliniek gebruikt wordt. Maar ook door de vorm en de vulling. Zo zijn ronde implantaten goedkoper dan die met een druppelvorm (anatomische prothese).

De inhoud van de prothese. Denk hierbij aan siliconen, hydrogel of een zoutoplossing. Voor siliconen betaal je over het algemeen minder dan voor hydrogel of een zoutoplossing. Het duurste is lipofilling, een borstvergroting waarbij jouw eigen vet gebruikt wordt.

De verdoving. Een plaatselijke verdoving kost minder dan een algehele narcose. Voor welke verdoving gekozen wordt, is afhankelijk van de behandeling en jouw persoonlijke voorkeur.

Het gebruik van de operatiekamer en materialen. De ene kliniek zal duurder zijn dan de ander.

DBIR-registratie. Ieder implantaat dat in Nederland gezet wordt, wordt geregistreerd in het DBIR-register. De kosten hiervoor betaal je zelf, maar zitten soms al bij de prijs in. Vraag dit na tijdens het eerste consult.

Een eventuele overnachting in het ziekenhuis of de kliniek. In principe ga je dezelfde dag nog naar huis, maar moet je toch blijven slapen? Dan betaal je daar extra voor.

Borstvergroting vergoed?

In de meeste gevallen is een borstvergroting cosmetisch en zul je hem zelf moeten betalen. Een borstvergroting wordt alleen vergoed door de zorgverzekeraar als je een medische indicatie hebt. Dit betekent dat een ingreep medisch noodzakelijk moet zijn, bijvoorbeeld bij behoorlijke ongelijke grootte ontstaan door borstkanker of een ongeluk. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Kies een goede kliniek

De prijs is natuurlijk niet de enige reden om voor een kliniek te kiezen. Let bijvoorbeeld ook op de ervaring van een plastisch chirurg en bijvoorbeeld het merk implantaten dat gebruikt wordt.

Ook belangrijk check altijd de beoordeling van een kliniek op een onafhankelijke review-website. En plan een eerste consult in, zodat je een gevoel kunt krijgen bij de arts die je gaat behandelen en alle vragen kunt stellen die je hebt.