Wanneer wordt plastische chirurgie vergoed?

31 mei 2021

Het kan een hoop problemen oplossen, maar het is helaas niet goedkoop. Gelukkig wordt plastische chirurgie soms vergoed door je zorgverzekering. Heb jij een behandeling op het oog en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een vergoeding? Lees dan snel verder. 

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil tussen plastische en cosmetische chirurgie te leren kennen. Cosmetische behandelingen laat je uitvoeren omdat je het mooi vindt, niet omdat het medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat je er lichamelijke klachten door krijgt. 

Je kunt alleen operaties die medisch noodzakelijk zijn vergoed krijgen. Een cosmetische behandeling is dat vaak definitie niet. Lipfillers, een neuscorrectie of haartransplantatie betaal je zelf. Maar een borstverkleining om lichamelijke klachten te voorkomen, krijg je bijvoorbeeld wel vergoed. 

Hoe zit het dan met een borstvergroting?

In principe krijg je een borstvergroting niet vergoed. Dit is namelijk een cosmetische ingreep. Je wilt een borstvergroting omdat je zelf grotere borsten wilt, niet omdat het medisch noodzakelijk is. Toch bestaat er een uitzondering op die regel. Bijvoorbeeld als je een borstreconstructie of borstvergroting wilt laten doen na een behandeling tegen borstkanker. 

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Dat ligt aan de behandeling die je wilt laten uitvoeren. Is dat er een met medische noodzaak? Dan krijg je hem vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende zorgverzekering aan waarmee je (een deel van) een behandeling vergoed krijgt die niet medisch noodzakelijk is. Of dit bij jou zo is, kun je checken via de website van je zorgverzekeraar. Let op: dit verandert vaak jaarlijks.

Is het altijd slim me te verzekeren voor plastische chirurgie?

Nee, dit kan niet altijd uit. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, dat is wettelijk bepaald. De inhoud van de aanvullende zorgverzekering, wordt bepaald door de verzekeraar zelf. Dat geldt ook voor de prijs. Vaak bieden ze aanvullende vergoedingen aan in een pakket. Zo kan het zijn dat je slechts een bepaald percentage vergoed krijgt voor plastische chirurgie, terwijl je wel een hoge prijs per maand betaalt. Reken dus altijd goed uit of het voor jou verstandig is om je aanvullend te verzekeren.

Betaal ik ook eigen risico?

Als de behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering, betaal je inderdaad een eigen risico. Voor behandelingen die vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering, betaal je geen eigen risico. Het is altijd goed om dit even na te vragen bij je zorgverzekeraar. 

Hoe weet ik of ik mijn behandeling vergoed krijg?

Je hebt altijd toestemming nodig van je zorgverzekeraar voor je een plastisch chirurgische operatie vergoed kunt krijgen, een machtiging heet dat. Het is dus belangrijk dat je voor de behandeling start, contact opneemt met je zorgverzekeraar. 

Is mijn vergoeding afhankelijk van de kliniek waar ik me laat behandelen?

Dat kan. Zorgverzekeraars hebben contracten met zorgverleners, zoals ziekenhuizen en klinieken. Heeft jouw zorgverzekeraar geen contract met de kliniek die je op het oog hebt? Dan kan het zijn dat je maar een beperkt bedrag vergoed krijgt. Ben je op zoek naar een goede kliniek? Begin dan eens met het lezen van onafhankelijke reviews. Zo krijg je een goed beeld van de kliniek en de behandeling.