Nepreviews verboden? Geen probleem!

27 oktober 2021

Het kabinet wil nepreviews verbieden. Logisch, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nogal wat nepreviews geplaatst worden online. Gelukkig kunnen wij zeggen dat KliniekErvaringen.nl er alles aan doen om de betrouwbaarheid van reviews voor jou te controleren. Hoe we dat doen? Dat leggen we uit in deze blog.

Eerst nog even over het wetsvoorstel, want hoe zit dat precies? Op dit moment is het lastig om te achterhalen of een review voor bijvoorbeeld een webwinkel of kliniek echt is. Dat wordt straks anders. Er komen specifieke regels om nepreviews aan banden te leggen. Zo moeten websites reviews controleren op echtheid. En dit ook kunnen aantonen. De Autoriteit Consument & Markt zal dit gaan controleren.

Waarom de reviews op KliniekErvaringen.nl betrouwbaar zijn

Op KliniekErvaringen.nl vind je duizenden reviews over klinieken en specialisten. Deze zijn allemaal, stuk voor stuk, gecontroleerd. We nemen namelijk een hoop maatregelen om hier zeker van te zijn. Zo controleren wij de echtheid:

  • Alle reviews worden geverifieerd met een speciale alarmverificatie. 
  • Wij hebben software die de gebruiker controleert op onder meer IP-nummers, devices en locaties. Daarnaast kan deze software ook de inhoud van een review checken op bijvoorbeeld duplicaties, opbouw en gebruik van bepaalde woorden of zinnen.
  • Bij twijfel vragen we altijd de betaalbewijzen en unieke factuurkenmerken op bij de schrijver van de review. Deze vergelijken wij met de opgevraagde gegevens van klinieken. Dit is een hoop werk, maar zo weten we wel zeker dat de review afkomstig is van een echte klant.
  • We doen regelmatig steekproeven. Die zijn willekeurig. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat we om een bewijs vragen bij reviews die helemaal niet discutabel zijn.
  • Alle reviews moeten voldoen aan onze strenge richtlijnen. Die zijn heilig, daar wijken we niet van af.

Het is dus een combinatie van techniek en mankracht waarmee wij alle reviews controleren en verifiëren. Dat is veel (kostbaar) werk, maar zorgt er wel voor dat wij met volle overtuiging kunnen zeggen dat de reviews die jij op KliniekErvaringen.nl leest, afkomstig zijn van échte mensen die ook echt een behandeling hebben ondergaan.

Anonieme reviews

Misschien heb je ze op KliniekErvaringen.nl wel voorbij zien komen: een review van een Anonieme Gebruiker. Dat kan. Dit betekent dat degene die de review heeft achtergelaten liever niet met zijn of haar naam online wil. Wij weten wel áltijd wie die review heeft geschreven, ook al wordt de tekst uiteindelijk anoniem gepubliceerd. Zijn of haar gegevens zoals naam en e-mailadres zijn bij ons bekend. Volledig anoniem een review achterlaten kan op KliniekErvaringen.nl dus niet.

Bij twijfel, neem contact met ons op

Lees je een review op KliniekErvaringen.nl en twijfel je of deze wel helemaal klopt? Neem dan vooral contact met ons op via [email protected]. Zo kunnen we direct actie ondernemen.