Klinieken nemen strenge maatregelen tegen corona

19 maart 2020

Nederland is in de ban van het coronavirus. In het hele land worden strenge maatregelen getroffen om het virus zoveel mogelijk te bestrijden en getroffen patiënten te helpen. Dit raakt natuurlijk ook de Nederlandse klinieken. Misschien heb je wel een behandeling gepland op korte termijn. We vertellen je graag wat dit betekent.

Aangescherpte maatregelen voor klinieken 

Laten we voorop stellen dat iedere kliniek zelf maatregelen treft om jouw veiligheid en de veiligheid van de artsen en medewerkers te waarborgen. Heb je binnenkort een behandeling gepland staan? Dan kun je het beste contact opnemen met je kliniek. 

Strenge hygiëne-eisen

Klinieken mogen vooralsnog open blijven van de regering. Wel hebben ze te maken met strengere regels op het gebied van hygiëne. Dit betekent bijvoorbeeld dat medewerkers die hoesten of op een andere manier ziek zijn, thuis blijven. Ditzelfde geldt voor klanten. Heb je klachten? Blijf dan vooral thuis. Ook als je een verminderde weerstand hebt, kun je het beste thuisblijven.

Daarnaast worden er geen handen geschud, is er meer ruimte tussen de stoelen in de wachtkamer en draagt het personeel mondkapjes en handschoenen. Daarnaast worden klinieken en materialen vaker schoongemaakt.

Klinieken beschikbaar voor coronapatiënten

Sommige klinieken zijn dus gewoon open voor intakes en persoonlijk advies. Hier kun je gewoon een afspraak inboeken.

Wel wordt verschillende klinieken in Nederland gevraagd hun behandelingen op korte termijn te cancelen. Zo kunnen ze hun kliniek en de bijbehorende hulpmiddelen en apparaten beschikbaar stellen voor coronapatiënten. Ook cosmetisch artsen kan gevraagd worden bij te springen. Hiermee ontlasten ze de reguliere gezondheidszorg.

Daarom worden niet-urgente operaties in klinieken - net als in ziekenhuizen - op dit moment vaak uitgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cosmetische behandelingen die geen medische noodzaak hebben. Operaties die wel noodzakelijk zijn, gaan uiteraard wel door.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Woordvoerder Herman Nieuwenhuis van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zegt tegen NOS dat zijn leden een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen om door de coronacrisis te komen. "De volledige zorgsector moet prioriteiten stellen en onze klinieken zijn daartoe van harte bereid."