Kliniek of ziekenhuis: het verschil

04 april 2022

…wat is het verschil? Heb je iets medisch, dan ga je meestal naar de huisarts. Hij of zij stuurt je door naar een specialist in een ziekenhuis, als dat nodig is. Maar bij een cosmetische ingreep ligt dit anders. De huisarts sla je over en je bezoekt direct een specialist. Maar is dat iemand in het ziekenhuis of in een kliniek? We nemen je mee in de opties. 

Laten we beginnen met zeggen dat de ene keus niet per se beter is dan de ander. Iemand die in een ziekenhuis werkt is niet beter opgeleid of meer ervaren dan een specialist in een kliniek. Het is altijd belangrijk om voor jezelf de opties op een rij te zetten. Daarnaast kun je meerdere eerste consults inplannen om te ontdekken wat jij het prettigst vindt. Met deze blog helpen we je een beetje op weg.

Cosmetische behandeling vergoed

Kun jij je cosmetische behandeling vergoed krijgen van je zorgverzekering? Je hebt dan een medische indicatie nodig. Die krijg je bijvoorbeeld omdat je een borstvergroting laat doen na een borstamputatie bij borstkanker. Of omdat je zodanig hangende oogleden hebt dat je niet meer kunt functioneren zonder ooglidcorrectie.

In dat geval is het belangrijk om bij je zorgverzekeraar na te vragen waar je precies terecht kunt voor de ingreep. Zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met zorgaanbieders. Hebben ze geen contract met de kliniek of het ziekenhuis waar jij je wilt laten behandelen? Dan krijg je een stuk minder of misschien zelfs niets vergoed. Check dit dus altijd goed van tevoren.

Wachtlijsten

Klinieken zijn vaak een stuk kleiner dan ziekenhuizen. Toch is de wachtlijst er vaak korter. Dit komt omdat er in klinieken geen spoedgevallen of andere behandelingen tussendoor komen. Omdat het geen spoedeisende zorg is die klinieken verlenen, zijn behandelingen goed te plannen. Je weet dus waar je aan toe bent. Tijdens een eerste consult kun je vragen naar de wachtlijst die bij jouw behandeling hoort. Zo weet je direct wanneer je eventueel geholpen kunt worden.

Specialisaties

Een kliniek is vaak gespecialiseerd in een bepaald vakgebied of in een bepaalde behandeling. Ze doen duizenden borstvergrotingen en ooglidcorrecties per jaar, bijvoorbeeld. Omdat ze gefocust zijn op een bepaalde behandeling is er ruimte voor opleiding en wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. 

Dit is natuurlijk niet in iedere kliniek zo dus check van tevoren hoe het zit bij de kliniek die jij op het oog hebt. Ook hier is een eerste consult perfect voor. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen hoe vaak de specialist jouw behandeling op jaarbasis uitvoert. Dat geeft een goede indicatie van hoe ervaren hij of zij is.

De sfeer 

In een ziekenhuis kan de sfeer soms klinisch overkomen. In klinieken is het vaak kleinschaliger, gezelliger. Ook hier geldt: het een is niet per se beter dan het ander. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Vind je het voor jouw behandeling juist fijn dat de plek waar je geholpen wordt er medisch uit ziet? Of voel je je meer op je gemak in een huiselijke sfeer?

Spoedeisende hulp

Een voordeel van een ziekenhuis is dat er spoedeisende hulp aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een intensive care of hartchirurg. Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat dit nodig is, maar misschien vind je het wel een fijn idee dát het er is. Dit geldt eigenlijk vooral als je achterliggende medische klachten hebt. Bijvoorbeeld ernstige obesitas of hartproblemen. Het kan zijn dat het in die gevallen sowieso verstandig is om je te laten behandelen in een ziekenhuis. Vraag dit altijd even na bij je huisarts.

De specialist die bij jou past

Wat is nou de beste keuze, een cosmetische behandeling in een kliniek of in een ziekenhuis? Het mag duidelijk zijn dat daar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van jouw situatie en je persoonlijk voorkeur. 

Hij kwam al meerdere keren voorbij: het eerste consult. Zorg dat je hem inplant. Tijdens een eerste consult kom je namelijk meer te weten over de behandeling, maar ook over de plek en de specialist die je gaat behandelen. Proef de sfeer en stel vragen. Alle vragen die je hebt. Zo kun je ontdekken of je op de juiste plek voor jou bent. Je vindt hier een kliniek bij jou in de buurt. Vergelijk onafhankelijke reviews en plan direct een eerste consult in. Wel zo makkelijk.