De beste behandeling bij adertjes op je benen

14 augustus 2023 | Spataderen

Ze kunnen vaak geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn: rode of blauwige adertjes op je benen. Spataderen of spider veins worden ze vaak genoemd. Ze zorgen ervoor dat je misschien liever niet in een korte rok of shorts naar buiten gaat. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om deze adertjes te verwijderen en weer mooie en gezonde benen te krijgen.

Rode of blauwe adertjes op de benen zijn vaak kleine uitgezette bloedvaatjes die zichtbaar zijn onder de huid. Het ontstaan van spataderen kan erfelijk zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door zwangerschap, overgewicht of langdurig staan of zitten. 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, maar het is goed om te weten dat het per situatie verschilt wat de beste behandeling is. Overleg dit daarom altijd met een specialist tijdens een eerste consult. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsopties:

Sclerotherapie of sclerocompressie

Sclerotherapie is een populaire behandeling voor kleine tot middelgrote adertjes op de benen. Bij deze procedure wordt een speciale vloeistof of schuim rechtstreeks in de adertjes geïnjecteerd. Deze vloeistof irriteert de wanden van de aderen, waardoor ze samenkleven en geleidelijk vervagen. Sclerotherapie is meestal pijnloos en vereist geen verdoving.

Transcutane Lasertherapie (TCLT)

De allerkleinste adertjes kun je niet altijd behandelen met sclerocompressietherapie, daar is die behandeling te ingrijpend voor. Daarom worden deze kleine spataderen worden behandeld met laser. Lasertherapie maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen om de adertjes op te warmen en te vernietigen. Deze niet-invasieve methode is effectief voor kleine tot middelgrote spataderen en heeft weinig tot geen hersteltijd nodig.

Operatief verwijderen

Heb je last van grote zichtbare aderen? Dan kunnen deze verwijderd worden tijdens een operatie. Dit gebeurt meestal door de spatader van binnenuit uit het been te trekken. Dit gebeurt onder verdoving van een ruggenprik of algehele narcose. 

Endoveneuze laserbehandeling (EVLT)

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van adertjes op je benen is EVLT. Hierbij wordt een laserfiber in de ader ingebracht. De laserenergie zorgt ervoor dat de ader sluit, waardoor het bloed niet meer kan stromen en het adertje uiteindelijk verdwijnt. Dit gebeurt onder lokale verdoving en is dus minder ingrijpend dan een operatie.

Adertjes op je benen voorkomen

Hoewel adertjes op de benen soms onvermijdelijk zijn, kun je bepaalde preventieve maatregelen nemen om hun ontwikkeling te verminderen:

  • Niet te lang staan of zitten
  • Regelmatig bewegen
  • Compessiekousen of -panty’s dragen
  • Strakke kleding vermijden
  • Gezond eten en overgewicht voorkomen

Of je nu kiest voor sclerotherapie, laseren, EVLT of TCLT, het is belangrijk om advies in te winnen bij een specialist om de beste behandeling voor jouw specifieke situatie te bepalen. Vind een kliniek voor behandeling van spataderen bij jou in de buurt. Vergelijk onafhankelijke reviews, bekijk voor- en nafoto’s en maak direct een afspraak voor een eerste consult. Zo kun je weer genieten van mooie en gezonde benen.

59 Spataderen klinieken
Vergelijk alle klinieken