Wanneer heb je te grote schaamlippen?

19 augustus 2015 | Schaamlipcorrectie

Wie last heeft van te grote schaamlippen, heeft misschien wel eens een schaamlipcorrectie overwogen. Maar wat is eigenlijk te groot? En wat houdt een correctie precies in?

Vaak wordt over een schaamlipcorrectie (ook wel labiacorrectie) gesproken alsof het enkel een cosmetische ingreep is. Dit is niet het geval. Er bestaat niet zoiets als een standaard of perfecte vagina. Iedere vagina is verschillend. Te grote schaamlippen kunnen echter wel degelijk lichamelijke klachten veroorzaken.

Wanneer wordt gesproken van (te) grote schaamlippen?

Wanneer de binnenste schaamlippen relatief groter zijn dan de buitenste schaamlippen, kan dit problemen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan ongemak bij praktische, alledaagse zaken, zoals tijdens het vrijen of bij het dragen van een strakke broek. Ook bij sportieve activiteiten als bijvoorbeeld fietsen of paardrijden kunnen te grote schaamlippen pijn en huidirritatie veroorzaken.

De ingreep

Hoewel het een ingreep is waarover niet licht gedacht moet worden, is een schaamlipcorrectie een relatief eenvoudige ingreep. De overtollige huid van de binnenste schaamlippen wordt weggenomen, op zo’n manier dat de binnenste schaamlippen in staande positie worden bedekt door de buitenste schaamlippen, die van nature minder gevoelig zijn. De ingreep neemt doorgaans ongeveer een uur in beslag en vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Wat kun je verwachten?

Zoals gezegd: er is niet zoiets als de perfecte schaamlippen. Omdat iedere vrouw er anders uitziet, is het belangrijk dat je een realistische verwachting hebt van het resultaat. Jouw verwachtingen kun je bespreken tijdens een consult. Ook kun je bijvoorbeeld op deze pagina voor- en nafoto’s bekijken van vrouwen die deze ingreep eerder hebben ondergaan. Na genezing is doorgaans weinig tot niets meer te zien van de littekens, maar ook dit kan per persoon verschillen.

Heb je klachten en denk je dat een schaamlipcorrectie voor jou een oplossing zou kunnen zijn?

Als je een schaamlipcorrectie overweegt, is het belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren. Dit gebeurt in eerste instantie tijdens een informatief gesprek met een plastisch chirurg. In dit gesprek wordt de procedure uitgelegd, wordt er informatie gegeven over de herstelperiode en nazorg en natuurlijk is er ruimte voor vragen.

Goed om te weten: een schaamlipcorrectie wordt bij Kliniek Veldhoven uitgevoerd door een plastisch chirurgisch team dat alleen uit vrouwen bestaat. Wanneer je hier de voorkeur aan geeft, is het mogelijk om ook het intakegesprek te hebben met een vrouwelijke plastisch chirurg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kliniek Veldhoven.