Overweeg je een facelift? Onderzoek welke vorm het best bij jou past

29 oktober 2015 | Draadlift , | Facelift

Wanneer je ouder wordt, wordt je huid vanzelfsprekend ook ouder. Je gezicht is vaak de eerste plaats waar je dit gaat zien. Als bij jou de eerste tekenen van het ouder worden al zichtbaar zijn, heb je wellicht al eens overwogen om hier iets aan te laten doen.

Er zijn verschillende manieren om een verslapte gezichtshuid aan te pakken. Welke vorm van facelift voor jou geschikt is, hangt af van de mate waarin je huid verouderd is. Het heeft ook te maken met je persoonlijke voorkeur, zoals of je bijvoorbeeld wel of niet bereid bent om onder het mes te gaan.

Klassieke facelift

Bij een klassieke facelift wordt het hele gezicht, van de haargrens tot (en met) de hals, behandeld. Via een snede, die langs de haarlijn en de natuurlijke plooien van het gezicht loopt, wordt de dieper liggende weefsellaag aangespannen. Eventueel wordt een tweede incisie onder de kin gemaakt.

Een klassieke facelift is met name geschikt na het ontstaan van zogenaamde ‘wangzakjes’ en wanneer de huid van de onderkin en/of hals tekenen van doorzakken vertonen.

MACS-lift

Een MACS-lift is vergelijkbaar met een klassieke facelift. Echter, er wordt een kleiner gedeelte van het gezicht behandeld. Daarbij zullen de littekens na de ingreep ook kleiner zijn. Bij een MACS-lift wordt de bindweefsellaag tussen de huid en de mimiekspieren gelift. Hierdoor wordt ook de huid van de wangen, de kaaklijn en het bovenste gedeelte van de hals aangespannen.
Een MACS-lift is met name geschikt voor het verkrijgen van een scherpere kaaklijn en een strakkere huid onder het gezicht en het minimaliseren van zogenaamde ‘hamsterwangetjes’.

Minilift

De minilift wordt ook wel de S-lift genoemd. Bij de mini-facelift wordt namelijk aan beide zijden van het zicht een S-vormig reepje huid verwijderd. De plastisch chirurg verwijdert dit reepje huid voor de oren. Hierdoor wordt de overgebleven huid strakker.
Een minilift is met name geschikt voor mensen waarbij de huidveroudering nog niet in een vergevorderd stadium is.

Liquid facelift

Een liquid facelift is een behandeling door middel van injectables. Hierbij wordt dus, in tegenstelling tot bovengenoemde technieken, niet geopereerd. Hierdoor is de behandeling minder ingrijpend en blijven er geen littekens achter. Met de injectables wordt volume in het gezicht gebracht en worden rimpels vervaagd. Een liquid facelift is met name geschikt voor mensen waarbij de huidveroudering nog niet in een vergevorderd stadium is. Een liquid facelift kan ook dienen als preventieve behandeling, om de contouren van het gezicht te behouden en te verstevigen.

Overweeg je een facelift?

Stoor jij je aan je slapper of ouder wordende gezichtshuid? Wanneer je denkt dat een facelift iets voor jou zou kunnen zijn, is het belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren. Dit gebeurt in eerste instantie tijdens een informatief gesprek met een plastisch chirurg. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar jouw huid en jouw wensen en wordt op basis daarvan bepaald wat voor jou de meest geschikte behandeling is. In dit gesprek wordt de procedure uitgelegd. Ook wordt er informatie gegeven over de kosten en de duur van de ingreep, de herstelperiode en nazorg. Daarnaast is er vanzelfsprekend ruimte voor het stellen van vragen.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kliniek Veldhoven.