Onderzoek wijst uit: positief effect IPL op rosacea-erytheem

25 februari 2016 | Acne , | Chemische peeling , | Couperose , | Laserontharen

Erytheem is de medische term voor de rode kleurverandering van de huid, ontstaan ten gevolge van vaatverwijding. Onlangs is er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van IPL als behandelingsmethode van verschillende soorten erytheem. Deze rode kleurverandering van de huid komt vaak voor bij mensen met rosacea.

In totaal zijn er 32 patiënten met erythematotelangiectatic rosacea (ETR) en papulopustular rosacea (PPR) onderzocht. Het gelaat van deze personen werd behandeld met behulp van Intense Pulsed Light (IPL). IPL is een veelgebruikte methode om huidaandoeningen te behandelen en vergelijkbaar met laserbehandelingen. Om de drie weken vond er een IPL-behandeling van het erytheem plaats. Na afloop van iedere behandeling werden klinische verbeteringen door twee onafhankelijke dermatologen geëvalueerd. Zij maakten hierbij gebruik van een beoordelingsschema met een schaal van 10 punten; 0 was de laagste score die gegeven kon worden en 10 de hoogste.

Onderzoeksresultaten IPL-behandeling rosacea

Uit het onderzoek blijkt dat het erytheem van alle tweeëndertig patiënten al verbetering liet zien na drie IPL-behandelingen. Niet alleen was er een klinische verbetering te zien die werd geconstateerd door de artsen, ook was de patiënttevredenheid van de PPR-groep hoog. Bijwerkingen waren minimaal, en als deze er al waren, dan bleken ze van korte duur. Naar aanleiding van het wetenschappelijke onderzoek kan dan ook worden geconcludeerd dat IPL een veilige en effectieve behandeling is voor rosacea met erytheem, vooral als het gaat om perilesionaal erytheem.

Soorten erytheem

Rosacea is een huidziekte die voornamelijk voorkomt bij mensen met een blanke, lichte huid. Rosacea kan worden ingedeeld in vier groepen: erythematotelangiectatic rosacea (blozen: ETR), papulopustular rosacea (papels en pustels: PPR), phymatous rosacea (rhinophyma: vergroting van de talgklieren op de neus en een toename van bindweefsel), en ocular rosacea (oogirritatie). Erytheem is een van de voornaamste klinische kenmerken van rosacea, dat gevolgen heeft voor het uiterlijk en belangrijke psychosociale effecten teweegbrengt. Er kan sprake zijn van chronisch erytheem, maar ook van perilesionaal erytheem. Perilesionaal erytheem hangt samen met ontstoken letsel. Dit komt vaak voor bij PPR. Echter, chronisch erytheem, dat veel voorkomt bij ETR, is doorgaans verspreid over het lichaam en heeft meestal niets te maken met ontstoken letsel.

Behandeling van rosacea met laser, IPL en PDL

Er zijn diverse laser- en licht-gebaseerde apparaten die kunnen worden gebruikt voor de behandeling van erytheem en telangiectasia (kapotte haarvaatjes) die voorkomen bij patiënten met rosacea. Tegenwoordig worden pulsed dye laser (PDL) en intense pulsed light (IPL) het vaakst toegepast om erythematotelangiectatic rosacea te behandelen. Hoewel een willekeurige, gecontroleerde, single-blind, split-face studie voor ETR geen significante verschillende tussen PDL en IPL aantoonde, had IPL toch wat voordelen ten opzichte van PDL, zoals een grotere spotafmeting en minder nadelige bijwerkingen. Het therapeutische effect hield tenminste zes maanden in stand.

In bovengenoemde studie is de werkzaamheid van IPL als behandeling van verschillend erytheem gerelateerd aan rosacea met elkaar vergeleken.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kliniek Dokter Frodo.