Maagverkleining. Waneer kies jij voor jezelf?

15 februari 2021 | Maagverkleining

Een blijvend gezond gewicht maakt mensen gelukkig en blij met zichzelf. Dit is echter voor talloze mensen - veelal gevangen in het patroon ‘diëten-eten-diëten’ - een onmogelijke opgave. Op het gebied van overgewicht-operaties is er veel mogelijk. Diana Gabriels van DG Clinic, opgericht in 1989, licht in dit artikel de ‘gastric sleeve’ toe. “Bij deze maag verkleinende ingreep blijft het verwerkingssysteem in tact, wat een aantal aanzienlijke voordelen biedt.” 

Haat-liefde verhouding met eten

Mensen die kiezen voor een overgewicht-operatie hebben vaak een haat-liefde verhouding met eten. “Ze haten eten omdat ze er dik van worden en houden ervan omdat eten ze troost biedt,” legt Diana uit. “Vrijwel zonder uitzondering voelen ze zich niet aantrekkelijk en gevangen in hun lichaam. Ze hebben alle mogelijke diëten wel een keer geprobeerd en zijn niet in staat om hun eenmaal bereikte streefgewicht vast te houden. Dit jojo-effect doet hun zelfvertrouwen geen goed en zorgt ervoor dat ze slecht in hun vel zitten.” 

Hormonen en afvallen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het afvallen. “In de maag zit een hormoon,” vertelt Diana. “Wanneer je veel van dit hormoon aanmaakt – dit gebeurt vanuit de maagwand- voel je je niet snel verzadigd en hou je een hongergevoel. Bij een gastric sleeve haal je een groot deel van de maag - en dus ook de maagwand – weg waardoor niet alleen de maag kleiner wordt maar ook de hoeveelheid van dit specifieke hormoon afneemt. Met andere woorden je eetbehoefte wordt minder. Nam je normaal een king size portie kibbeling, na de ingreep heb je genoeg aan een normaal portie.”

De procedure; uitgevoerd in een academisch ziekenhuis

Voor mannen en vrouwen die een maagverkleining overwegen en een BMI hebben van minimaal 30 kan de gastric sleeve een goede optie zijn. “Deze groep wil gemiddeld 25 tot 30 kilo afvallen,” weet Diana Gabriels. “De grootte van de gastric sleeve, de nieuwe verkleinde maaginhoud, wordt aangepast aan het gezonde gewicht. Het gezonde gewicht van iemand van 1.65 m is bijvoorbeeld tussen de 63-68 kg. De maaginhoud wordt hierop aangepast. We garanderen dat het streefgewicht wordt gehaald, je haar niet uitvalt en je niet ondervoed raakt. We kunnen dit garanderen om het proces van voedsel verwerking in tact blijft.” De ingreep zelf duurt drie kwartier en je blijft een nacht in het academisch ziekenhuis. Voordat je wordt geopereerd vragen we je om voor de laatste keer dieet te volgen van twee weken. Na de operatie eet je twee weken vloeibaar. We begeleiden onze patiënten omdat ze zowel een fysieke als mentale transformatie ondergaan, en volgen ze nog een jaar na de ingreep. Omdat we opereren in een academisch ziekenhuis kun je een deel van de kosten (ongeveer een derde) terugvorderen via de inkomstenbelasting.” 

Resultaat en zelfbeeld

“Gemiddeld zijn mensen die kiezen voor een gastric sleeve binnen 3 maanden een kleine 30 kilo kwijt,” vertelt Diana Gabriels. “We adviseren in de afvalfase om relatief veel eiwitten en weinig koolhydraten te eten om overtollig vel te vermijden en/of beperken. Het is onze ervaring dat patiënten geen buikwandcorrectie nodig hebben na het afvallen. Vrouwen en mannen investeren met deze ingreep in zichzelf zodat ze weer blij zijn met zichzelf. 

Operatie is slechts deel van de transformatie. Voor de ingreep waren zij de hele dag bezig met eten en dat valt weg omdat er geen sprake is van een hongergevoel. Voor de ‘leegte’ die ontstaat moet iets anders in de plaats komen. Daar begeleiden we patiënten bij. Het is een gewenproces waarbij we zien dat mensen heel blij maar ook verward. Ze kunnen niet zoveel meer eten en op een gegeven moment willen ze dat ook niet meer. Dan willen ze goed voor zichzelf zorgen op gebied van eten maar ook bijvoorbeeld met bewegen. 

Hun leefstijl wordt automatisch gezonder. Dat is geweldig om te zien! Wij zien mensen echt transformeren. Zo zie je maar hoe belangrijk een gezond gewicht is; het geeft je zelfvertrouwen, je gaat letterlijk meer van jezelf houden. Dat is ineens ook mogelijk om langgekoesterde dromen uit te laten komen. 

We voeren per jaar zo’n 2.000 maagverkleiningen uit maar nog elke keer vind ik het een voorrecht om het veranderproces van rups naar vlinder te mogen meemaken.” 


Dit artikel is in samenwerking met kliniek DG Clinic geschreven.

Bekijk deze kliniek