Last van flaporen? Er is iets aan te doen

10 december 2015 | Oorcorrectie

Flaporen. Dat woord wordt vaak plagerig gebruikt, maar het kan een serieus probleem zijn. Wie flaporen heeft en daar hinder van ondervindt, heeft misschien al eens een oorcorrectie overwogen.

We spreken van flaporen wanneer de oren verder van het hoofd af staan dan gemiddeld. Afstaande oren vormen nooit een medisch probleem. In die zin is een ingreep niet noodzakelijk. Flaporen kunnen echter wel degelijk zorgen voor psychische problemen. Mensen bij wie afstaande oren erg zichtbaar zijn, kunnen zich hier onzeker over voelen. Kinderen die last hebben van flaporen worden hier vaak mee gepest.

Oorcorrectie

Je kunt ervoor kiezen om iets aan je flaporen te laten doen. Door middel van een oorcorrectie (otoplastie) kunnen je oren dichter bij je hoofd worden geplaatst, waardoor ze minder uitsteken. Via een incisie aan de achterkant van de oorschelp kan de vorm van het kraakbeen worden veranderd. Het is een kleine ingreep, die maximaal anderhalf uur duurt en onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Na de ingreep worden de incisies gehecht en wordt er een verband om het hoofd geplaatst om ervoor te zorgen dat de oren in de goede stand blijven staan. Dit verband moet gedurende ongeveer een week dag en nacht worden gedragen.

Tijdens de eerste dagen na de ingreep zullen de oren en het gebied daaromheen nog wat gezwollen zijn. Het resultaat van de oorcorrectie is na ongeveer een maand zichtbaar. Het resultaat van een oorcorrectie is blijvend.

Consult

Denk je dat een oorcorrectie iets voor jou zou kunnen zijn? Tijdens een consult kan de plastisch chirurg je oren bekijken en uitleggen wat in jouw specifieke situatie de mogelijkheden zijn en wat je van het resultaat van een oorcorrectie mag verwachten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kliniek Veldhoven.